Етиопските власти обявиха края на офанзивата в щата Тигре

Етиопският премиер Абий Ахмед обяви края на военното настъпление в щата Тигре, въпреки че наблюдатели допуснаха днес, че това може да не означава край на конфликта, предаде ДПА.
Вчера премиерът заяви, че въоръжените сили на страната са завзели столицата на Тигре - Мекеле - и централното правителство контролира изцяло града.


Какво следва обаче не е сигурно, каза Мурити Мутига от мозъчния тръст "Международна кризисна група". Макар "Народният фронт за освобождение на Тигре" да се изтегли от Мекеле и други градове, той все още има огнева мощ и военни познания да продължи да се бие с етиопските сили, допълни той.

Вчера федералните власти обявиха, че правителствените сили са превзели Мекеле и военната операция е приключила. Само часове по-късно лидерът на силите на Тигре заяви, че борбата срещу централното правителство продължава.

Ръководителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Филипо Гранди изрази надежда етиопските власти възможно най-скоро да дадат хуманитарен достъп до Тигре. "За момента това не е възможно, но се надявам да стане в близките дни", каза Гранди, цитиран от Ройтерс, на онлайн пресконференция от суданската столица Хартум.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) съобщи днес, че болниците в Мекеле вече почти не разполагат с медицински материали, за да се грижат за ранените. Разпределителна болница в града вече няма чували за телата на мъртвите и привършва запасите си от ръкавици, посочи в изявление МКЧК. Според организацията обстановката в града с 500 000 жители днес е спокойна.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Африка

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет