37 души загинаха при протестите в Уганда след ареста на популярен кандидат за президент

Печалната равносметка от масовите протести, избухнали след ареста на опозиционния кандидат за президент Боби Уайн, достигна 37 загинали, съобщи днес полицията в Уганда, цитирана от БТА.

Това са най-кървавите безредици в страната от десетилетие и се очакват още вълнения преди изборите, които трябва да се състоят в началото на идната година. Изглеждащият изтощен Уайн бе освободен под гаранция в източния град Иганга, след като бе арестуван в сряда по обвинение, че е нарушавал правилата за безопасност заради пандемията от COVID-19, които изискват кандидатите за президент да говорят пред по-малко от 200 души.

"Нека (президентът Йовери) Мусевени да знае, че ние не сме роби и няма да приемем да бъдем роби, - каза 38-годишният Уайн. - Ние ще бъдем свободни." Опозиционерът, който е бил арестуван много пъти през последните години, предизвика симпатиите на много угандийци с настоятелните си призиви към Мусевени да се оттегли след 36 години на власт. Неговите адвокати показаха разкъсаните дрехи на певеца, които той е носел в деня на ареста си в сряда, когато избухнаха и протестите в столицата Кампала.

Угандийските депутати си гласуваха бонуси за милиарди

Според полицията арестуваните в Кампала са 350. Напрежението в столицата продължи и вчера, по улиците има силно присъствие на войници и полицаи. Говорейки пред репортери, министърът на сигурността на африканската страна Ели Тумуайн предупреди протестиращите да очакват безпощадна разправа, ако продължат с безредиците. А президентът Мусевени също бе категоричен, като каза: "Онези, които започнаха (хаоса), ще съжаляват.

Някои от тези групи се използват от външни хора, които не обичат стабилността".

Коментари

  1. 2020.11.20 | 22:08
    Съюзниците на Путин
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Африка

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет