ДР Конго: Победихме ебола!

  • 18 ноември 2020 11:44

  • 737
  • 0
ДР Конго: Победихме ебола!
© Getty (архив)

Епидемията от ебола, възникнала на 1 юни в Екваториалната провинция, в северозападната част на Демократична република Конго, приключи, съобщи здравният министър Етени Лонгодо.

От регистрирането на последния случай на заболяването, причинено от вируса ебола, изминаха седем седмици. Тази 11-а поред епидемия в страната ни завърши. Понастоящем няма нито един болен, каза министърът, цитиран от сайта "Актюалите". Според Лонгодо в Екваториалната провинция са били установени 130 заболели, като 55 от тях са починали.

Анти-ебола радио в ДР Конго спира излъчване след убийство на водещ

За ликвидирането на огнището на вируса в района на Мбандака - главния град на провинцията, в който живеят около 1 милион души - здравните специалисти на страната и Световната здравна организация (СЗО) са разчитали главно на ваксинацията.

Спешно там бяха прехвърлени екипи, борили се близо две години с десетата епидемия от ебола в източната част на страна. За последните 6 месеца в Екваториалната провинция против ебола са били ваксинирани 40 580 души.

Първият случай на причиняваното от Ебола заболяване, известно като хеморагична треска, е регистриран в ДР Конго през 1976 г.

Смъртността при първите епидемии беше 90 процента. Благодарение на създадените ваксини сега тя е сведена до 40 процента. Най-голямата епидемия от Ебола по брой заразени - в Западна Африка, от 2014 до 2016 г. - отне живота на над 11 000 души.

Последвайте канала на

737 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини