Предполагаеми ислямисти освободиха 1300 затворници от затвор в ДР Конго

Въоръжени мъже освободиха днес повече от 1300 затворници от затвор в източната част на Демократична република Конго при координирана атака, съобщи кметът на град Бени, цитиран от Ройтерс. Той обвини за нападението ислямистка екстремистка групировка действаща в района.

Само 110 от общо 1456 затворници, включително известен брой екстремистки бойци, са останали в сградата, след координираните сутрешни атаки на джихадистите срещу затвора "Кангбайи" в град Бени и охраняващия го военен лагер, каза кметът Модест Бакванамаха.

"Многобройните нападатели успяха да разбият вратата с електрически уреди", заяви кметът и добави: "Смятаме, че тези, които са направили това са, от групировката "Съюзени демократични сили" (СДС).

СДС - угандийска въоръжена групировка, действаща в източната част на ДРКонго от 90-те години, е убила 1000 цивилни от началото на 2019 г., според данни на ООН, въпреки нееднократните военни кампании за унищожаването й.

Според официалната информационна агенция на групировката "Ислямска държава" (ИД) АМАК, нейният клон в района на Централна Африка е извършил нападението. ИД е поемала отговорността за няколко предполагаеми атаки на СДС в миналото.
Но експерти на ООН категорично заявяват, че твърденията, според които СДС са свързани с ИД са преувеличени или неверни, каза Дан Фейхи, бивш разследващ служител на световната организация.
Бягствата от претъпканите и лошо охранявани затвори в ДРКонго са често явление, отбелязва Ройтерс.

Коментари

  1. 2020.10.21 | 13:31
    ВЕЧЕ СЕ ПОГРИЖИХМЕ ИЗБЯГАЛИТЕ СА НА ПЪТ ЗА ЕВРОПА ЗА ДА РАЗНООБРАЗЯТ ГЕНЕТИЧНИЯ ФОН НА ЗАПАДНАЛИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Африка

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет