Апатията ще триумфира на парламентарния вот в Египет

  • 20 октомври 2020 12:54

  • 804
  • 2
 Апатията ще триумфира на парламентарния вот в Египет
© Getty (архив)

По-късно този месец в Египет ще бъдат произведени парламентарни избори, на които ще бъдат избрани 568 депутати с петгодишен мандат в Камарата на представителите. Те ще се състоят около два месеца след изборите за възстановената горна камара на парламента - Съвета на сенаторите, предаде ДПА.

Изборите през август за Сената, консултативен орган без законодателни правомощия, бяха белязани от апатия сред избирателите, като бюлетина пуснаха само 14,2 процента от общо 63 милиона души, имащи право на глас.

Едва 14 процента активност на изборите за Сенат в Египет

Според наблюдатели не се очаква избирателната активност да се увеличи кой знае колко на предстоящите парламентарни избори. Те ще се състоят на два етапа: на 24 и 25 октомври в 14 губернаторства в Южен Египет и делтата на река Нил и на 7 и 8 ноември в останалите 13 губернаторства, включително в Кайро.

Вторият тур на изборите е насрочен съответно за първия етап на 23 и 24 ноември и за втория на 7 и 8 декември.

"Общо взето обстановката около предстоящите избори няма да се различава особено от тази на изборите за Сената", каза пред ДПА Амар Али Хасан, политически анализатор и писател. Той направи уговорката, че активността може да се увеличи леко заради финансовите възможности на кандидати да мобилизират избиратели и да привличат привърженици.

Активността обаче няма да се върне на равнищата от изборите, които бяха произведени след въстанието от 2011 г., свалило от власт дългогодишния автократ Хосни Мубарак, прогнозира Хасан.

На парламентарните избори през 2012 г., след които за първи път в историята на Египет мнозинство в парламента получи движението "Мюсюлмански братя", тя беше 56 процента.

За да бъдат накарани повече хора да отидат до урните, Централната избирателна комисия многократно се закани да наложи парична глоба в размер на до 500 египетски лири (32 долара) онези, които не упражняват правото си на вот.

Заради ниската избирателна активност на изборите за Сената комисията заяви, че ще даде на прокуратурата около 54 милиона души, които не са гласували. Не бяха заведени обаче никакви дела. "Приказките за налагането на глоби, които да накарат избирателите да отидат до урните, вече не звучат сериозно", каза Хасан.

Неотдавнашните избори за Сената преминаха под знака на доминацията на партия "Бъдеще на нацията", която спечели 147 от общо 300 места в горната камара на парламента. Две трети от сенаторите се избират пряко, а останалите 100 се назначават от президента.

На парламентарните избори, на които над 4500 кандидати ще се борят за 284 места по пропорционална система и 284 по мажоритарна, "Бъдеще на нацията" ще оглави обща листа, включваща още 11 политически формации.

Критици се опасяват също, че предстоящите избори отново ще бъдат доминирани от партия, вярна на президента Абдел Фатах ас Сиси.

Правейки препратка към предишния парламент, който бе доминиран от хора, лоялни на президента, Хасан заяви, че законодателният орган не е оправдал очакванията на египтяните, което също ще се отрази на желанието им да отидат до урните на предстоящите избори.

"Парламентът прие редица закони, от които хората не останаха доволни", каза той. "Имаше закони, по които нямаше достатъчно дебати."

През юни 2017 г. парламентът даде одобрението си за спорен план за предаване на Саудитска Арабия на суверенитета върху два като цяло безлюдни острова - Тиран и Санафир. Решението предизвика необичайни протести в Египет, на които демонстрантите обвиниха президента, че е "продал" островите в замяна на саудитска помощ.

Един убит в Египет при протести срещу президента

"Няма да гласувам на изборите", каза Мустафа Махмуд, 37-годишен инженер. "През последните години не съм видял нито един депутат, който да е помогнал за решаването на някакъв проблем в нашия квартал. Не познавам нито един от кандидатите."

През последните години правителството на Ас Сиси също така намали енергийните субсидии на фона на мерките за строги икономии, свързани със заем за финансово подпомагане от Международния валутен фонд в размер на 12 милиарда долара.

Като последица от мерките, които включваха освобождаване на курса на националната валута и повишаване на данъците, много египтяни, които години наред са разчитали на държавни субсидии за стоките от първа необходимост, вече едва свързват двата края.

Последвайте канала на

804 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.10.20 | 15:36

1
Какъв президент е Сиси. Той е генерал,дошъл на власт след преврат. Свали от власт избрания от народа на Египет със 56% президент. И сега хората защо да гласуват.
в

2020.10.20 | 16:53

2
в ислямския свят не може да има демокрация в смисъла, в който е в европа.

Добави коментар

Водещи новини