Мали освободи отвлечен политик и френска хуманитарна работничка

  • 09 октомври 2020 07:15

  • 435
  • 0
Мали освободи отвлечен политик и френска хуманитарна работничка
© Getty Images/Guliver (архив)

Малийският политик Сумайла Сисе и френската хуманитарна работничка Софи Петронен, които бяха отвлечени от свързани с Ал Каида екстремисти, днес бяха освободени, съобщи малийското президентство, цитирано от световните агенции.

Двамата пътуват със самолет за малийската столица Бамако, посочи в Туитър президентството, предаде БТА.

Преговорите в Мали доведоха до план за преходно правителство

За момента не се съобщават подробности нито за обстоятелствата около освобождаването, нито за здравословното състояние на 75-годишната Петронен и 70-годишният Сисе, отбелязва Франс прес.

Софи Петронен беше отвлечена на 24 декември 2016 г. от въоръжени мъже в Гао, Северно Мали, където живееше от години и ръководеше благотворителна организация, грижеща се за деца сираци. 

Сумайла Сисе, бивш финансов министър, който три пъти се кандидатира на президентски избори, но оставаше втори, беше похитен на 25 март, докато водеше кампания за парламентарните избори в област Тимбукту.

Предполагаше се, че двамата са пленници на въоръжени ислямистки групировки, свързани с организация Ал Каида в ислямския Магреб (АКИМ).

Освобождаването им става след няколко напрегнати дни. Съобщения, че малийските власти са освободили голям брой ислямистки бойци през уикенда породиха очаквания за предстояща размяна на пленници, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
435 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини