Историческо споразумение между правителството и бунтовниците в Судан

  • 31 август 2020 15:55

  • 287
  • 0
Историческо споразумение между правителството и бунтовниците в Судан
© Getty Images/Guliver (архив)

Историческото споразумение, слагащо край на 17-годишна гражданска война в Судан, беше финализирано днес от суданските власти и няколко бунтовнически групировки, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Споразумението беше парафирано днес на церемония в Джуба в Южен Судан в две стъпки - първо от бунтовническите движения от в Дарфур, където войната, започнала през 2003 г., е причинила най-малко 300 000 жертви и 2,5 милиона бежанци по данни на ООН, а след това и от бунтовническото движение от провинциите Южен Кордофан и Сини Нил, където конфликтът е засегнал един милион души.

Между парафирането от всяка група оркестър с певец изпълняваше традиционни песни.

70 души загинаха при сблъсъци в Южен Судан

От страна на властите, облечен във военна униформа, споразумението подписа заместник-председателят на Суверенния съвет Мохамед Хамдан Дагало, обвиняван за "жестокости" в Дарфур по време на гражданската война.

В символичен жест вчерашните врагове - Дагало и лидерите на бунтовническите групировки, обединени в Суданския революционен фронт, си стиснаха ръце и дори направиха заедно няколко танцови стъпки.

Споразумението подписа и президентът на Южен Судан Салва Киир в качеството му на гарант. Той беше на официалната трибуна редом с генерал Абдел Фатах ал Бурхан, председател на Суверенния съвет на Судан, и суданския премиер Абдала Хамдок.
 

Novini.bg
287 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини