Членки на ЕС планират санкции срещу нарушители на оръжейното ембарго за Либия

Германия, Франция и Италия планират да продължат опита си да използват санкции на Европейския съюз, за да се пресекат доставките на оръжие за Либия, предаде ДПА, като се позова на анонимни европейски източници.

Трите страни са съгласували списък на компании и лица, предоставящи кораби, самолети или друга логистика за транспортирането на оръжието в нарушение на ембаргото, наложено от ООН от 2011 г. Предвидени са три компании от Турция, Йордания и Казахстан и две физически лица от Либия, според източниците на ДПА.

В средата на юни трите страни от ЕС предупредиха, че са готови да приложат санкции срещу нарушителите на ембаргото на ООН. "Готови сме да обмислим възможна употреба на санкции, ако нарушенията срещу сухопътното, морското и въздушното ембарго продължат", заявиха в обща декларация премиерите на трите страни, без да посочат страна или организация, която би могла да е обект на санкции.

Франция редовно обвинява Турция в нарушаване на оръжейното ембарго.

Франция втвърди тона срещу намесата на Турция в Либия

ЕС неотдавна стартира специална морска мисия "Операция Ирини", за да налага рестрикциите. Уреждането на конфликта в богатата на петрол Либия би било важно за Германия, Франция и Италия, понеже бандите на трафикантите, които прехвърлят нелегално мигранти през Средиземно море в Европа се възползват от хаотичната ситуация в африканската страна.

Коментари

  1. 2020.08.10 | 15:33
    Глупости на търкалета. Крадците викат: дръжте крадеца.... Самата франция праща 6 хеликоптера на генерал Хафтер за да превземе Триполи... Русия по въздух,а Египеп по суша въоражават Хафтер. И то срещу кого: ами срещу признатото от ООН правителство в Триполи, което значи че и тези споменати държави го признават за легално. И за какво ембарго говорят? Ами...Турция да не подкрепя Триполи...безсрамна работа.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Африка

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет