Мароканските наркотрафиканти използват нов маршрут до Европа

  • 19 май 2020 14:34

  • 994
  • 0
 Мароканските наркотрафиканти използват нов маршрут до Европа
© Getty (архив)

След затварянето на обичайните маршрути към Европа заради пандемията от коронавируса мароканските наркотрафиканти прибягват до заобиколни пътища, включително чрез използване на превозващи храни камиони и рибарски лодки, за да прекарват отглеждан в страната канабис до пазара, твърди полицията, цитирана Ройтерс.

От март Мароко е въвело национална карантина, която спря по-голяма част от движението между градовете и затвори въздушните и морските си граници, в опит да забави разпространението на коронавируса. Това също блокира обичайните маршрути за наркотрафик.

Коронавирусът пресуши каналите на наркотрафика по балканския маршрут

Преди това трафикантите вземаха канабис, отглеждан в северните планини Риф, превозваха го с камиони на къса дистанция до средиземноморския бряг, след което го прекарваха през морето с моторници или скрит в търговски кораби при ежедневните им пътувания.

"Извършените неотдавна залавяния на контрабандни пратки обаче показват, че трафикантите са принудени да прибягват до алтернативен, по-дълъг маршрут - чрез камиони с храни през Мароко, а след това с рибарски лодки, отплаващи от атлантическите пристанища", каза говорителят на полицията и вътрешното разузнаване Бубкер Сабик.

"Успехите на полицията в разбиването на трафикантските мрежи по време на карантината са индикатор за драстична промяна в методите на трафикантите, като престъпните групи избират отдалечените от Европа брегове, изискващи дълги и скъпи презморски пътувания, в опит да намерят по-сигурен маршрут", заяви той.

Само 14 километра разделят Танжер от Испания през Гибралтарския проток, но маршрутът от атлантическото крайбрежие налага дълго пътуване и срещи в морето с европейски трафиканти в международни води.

"Този път изисква също траещ с часове превоз на наркотиците от Риф до отдалеченото крайбрежие на Сиди Абед, на 217 км южно от Рабат, чрез използване на камиони с храни, чиито шофьори имат разрешителни за пътуване в условията на карантина", каза Сабик.

Полицията е конфискувала 32,6 тона  хашиш, а по време на карантината и 62 тона от началото на годината, спрямо иззетите 210 тона миналата година.

Залавянето на пратки с наркотици в Северна Африка и Близкия изток показва, че ограниченията, въведени заради коронавируса, не успяват да спрат наркотрафика, тъй като европейските клиенти купуват повече с цел да издържат до края на карантината, съобщава в доклад агенцията на ООН за наркотиците.

Ограничителните мерки, въведени заради COVID-19, доведоха до поскъпване на наркотиците

Мароко е предприело големи стъпки в ограничаването на производството на наркотици през това столетие, чрез предлагане на фермерите на субсидии, за да отглеждат други култури, като площите, използвани за отглеждане на канабис, са намалели от 134 000 хектара през 2003 г. и са се стабилизирали на равнище от 47 000 хектара преди шест години.

"Въпреки че трафикът на канабис продължава, ограниченията, наложени заради коронавируса, напълно спряха пратките с кокаин, преминаващи през Мароко - някогашен транзитен пункт на дрогата към Европа", каза Сабик.

Последвайте канала на

994 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини