Стотици поляци, работещи в Германия, скочиха срещу ограниченията заради пандемия

  • 25 април 2020 07:00

  • 3462
  • 2
Стотици поляци, работещи в Германия, скочиха срещу ограниченията заради пандемия
© Pixabay

Стотици поляци, които работят в Германия, протестираха снощи от двете страни на германско-полската граница срещу ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус. Мерките им пречат да достигат до работните си места в страната.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33050

Двете съседни държави наложиха 14-дневна карантина на всички лица, пресичащи границата, но Германия облекчи това изискване по отношение на трансграничните работници. До момента Полша не го е направила, съобщи полската агенция ПАП, цитирани от БТА.

Издигнали транспаранти с надписи "Оставете ни да влезем и да работим без карантина", стотина души от полската страна на границата и още толкова от германската демонстрираха близо до граничния КПП Росовек-Росов,

Подобни митинги има и в други гранични градове, например в Губин и Губен, както и в Згоржелец и Гьорлиц.

Германските болници в граничния район наемат много лекари и медицински сестри от Полша, които не могат да стигнат до работните си места, обясни един от организаторите на протестите от германската страна на границата Марта Шустер.

Училищата в Полша остават затворени до 24 май

По данни на Евростат за 2018 г., 125 000 поляци, работещи в Германия, формират най-големия трансграничен контингент в ЕС. През последните седмици някои германски региони се опитваха да насърчат полските работници да не се връщат у дома, като им предлагаха обезщетение от 65 евро на ден.

Не толкова многобройни протести имаше и на полско-чешката граница, например в полското село Чалупки.

Полският премиер Матеуш Моравецки, призна, че дилемата е трудно разрешима и обясни,че някои жители на засегнатите региони се тревожат от по-високото ниво на зараза от коронавирус от другата страна на границата.

"Ще търся добър компромис", обеща Моравецки и каза, че ще разговаря с регионалните власти за намиране на решения, които освобождават трансграничните работници от карантинните изисквания, но гарантират и мерки за достатъчно дистанциране за защита на останалите хора там.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
3462 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.04.25 | 08:43

1
Славянска работа! Славяните са циганите на културна Европа

2020.04.25 | 09:09

2
Няма славяни, не съществува такова понятие. Както няма и Тангра!

Добави коментар

Водещи новини