Сомалия вече отговаря на условията на МВФ и Световната банка за облекчаване на дълга

Сомалия вече отговаря на условията по механизъм на МВФ и Световната банка за облекчаване на дългове на бедни страни, се казва в съвместно изявление на двете финансови институции, цитирано от Франс прес.

На заседания в сряда и четвъртък управителните съвети на Фонда и Световната банка са преценили, че Сомалия може да получи помощ по Инициативата в полза на силно задлъжнелите бедни страни.

Това е "важен етап към анулирането на основната част от дълга на Сомалия, който към края на 2018 г. възлизаше на 5,3 милиарда долара", се казва още в изявлението.

Това е исторически момент, каза генералният директор на МВФ Кристалина Георгиева, която е цитирана в изявлението.

"Това е ясно свидетелство за трайния ангажимент на Сомалия към ключови финансови и икономически реформи в рамките на поредни програми под контрола на служители на МВФ", добави тя и подчерта, че за МВФ е приоритет да се помогне на Сомалия да постигне облекчаване на дълга си и да се деблокира достъпът й до необходимите ресурси за повишаване на растежа ѝ и намаляването на бедността ѝ.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас похвали Сомалия, че "е предприела важни реформи, които могат значително да допринесат за трайно понижаване на бедността ѝ".

По критериите на Световната банка Сомалия е една от най-бедните страни в света с БВП под 995 долара годишно на глава от населението, допълва БТА.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Африка

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет