Южна Африка отбелязва 30-ата годишнина от освобождаването на Нелсън Мандела от затвора

  • 11 февруари 2020 21:06

  • 683
  • 1
Южна Африка отбелязва 30-ата годишнина от освобождаването на Нелсън Мандела от затвора
© Getty Images/Guliver (архив)

Южна Африка днес отбеляза 30-ата годишнина от освобождаването на Нелсън Мандела от затвора, предаде ДПА.

Това е ден, който много от по-възрастните жители никога няма да забравят: те са гледали как Мандела излиза на свобода след 27 години прекарани в затвора, по-голяма част от тях прекарани на остров Робен заради противопоставянето си на сегрегационната политика на расова основа на правителството, предаде БТА.

Картина на Нелсън Мандела бе продадена за над 100 хиляди долара в Ню Йорк

Мандела напусна затвора "Виктор Верстер", където излежа последните 14 месеца от присъдата си придружен от съпругата си Уини Мадикизела-Мандела, широко усмихнат и с вдигнат юмрук, който е африканският символ за сила.

Спомняйки си този ден дъщерята на бившия президент Зиндзи Мандела, написа на страницата си в Туитър: "Бях там с моите бебета и майка ми най-отпред. Помогнах на баща ми да си сложи вратовръзката, а когато четеше речта си от балкона беше взел назаем очилата на майка ми".

Президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса днес се обърна към нацията от същия балкон на кметството в Кейптаун, където държеше микрофона на Мандела, часове след освобождаването на световната знаменитост през 1990 г.

Южна Африка чества 100 години от рождението на Нелсън Мандела

"Датата 11 февруари завинаги ще бъде запомнена, като един от онези дни в историята на света не само на Южна Африка", каза Рамапоса, припомняйки как неговият герой е излязъл от "мрачната тъмница" на режима на апартейда.

Рамапоса каза, че ако някой е имал правото да призовава за отмъщение това е бил Мандела, но той избра да зададе тона за помирение и изграждане на нацията.

Измъчвана от изключително неравенство днешна Южна Африка все още не е постигнала всичко, на което Мандела се е надявал. Престъпността и корупцията нараснаха, а икономическия растеж проявява тенденция към спад.

Въпреки това днес хората могат да се сдружават и да ходят където поискат - свободи, ограничени по време на расисткия режим, отбелязва ДПА.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
683 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
НАЦИСТ

2020.02.11 | 21:11

1

ДА МУ С.Е.Р.А НА ГРОБА НА МРЪСНИЯ НЕГЪР РАСИСТ МАНДЕЛА

Добави коментар

Водещи новини