Пращат аскер в Либия?

  • 24 декември 2019 21:04

  • 2894
  • 2
Пращат аскер в Либия?
© Getty (архив)

Турският парламент разработва законопроект, който ще позволи на Анкара да разположи войски в Либия. Това заяви днес на пресконференция в Анкара говорителят на турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, Ибрахим Калън, съобщи Ройтерс.

Миналия месец Турция подписа споразумение за военно сътрудничество с Триполи. Турция подкрепя международно признатото правителство на националното съгласие, базирано в Триполи и заяви, че може да разположи войници там ако получи съответната молба. Силите, лоялни на правителството на премиера Файез Сарадж от месеци отблъскват офанзивата на силите на маршал Халиф Хафтар, базирани в Източна Либия.

Силите на Халифа Хафтар спряха турски товарен кораб

Калън отбеляза, че характерът на турската военна помощ за правителството на Сарадж ще се определя от различни обстоятелства. "Тя може да се изразява и в обучение на военни, но и в хуманитарни мисии", добави той.

В понеделник Сарадж потвърди, че се е обърнал към Анкара за военна помощ. Подписаният през ноември либийско-турски меморандум за сътрудничество във военната област предвижда възможността за доставка на техника, оборудване и въоръжения за използване в наземни, морски и въздушни операции.

Либийското правителство, признато от ООН, е гласувало за влизане в действие на военното споразумение с Турция

В Либия понастоящем съществуват паралелно два органа на изпълнителната власт: правителството на националната съгласие на Сарадж и временният кабинет на Абдулла Абдуррахман ат Тани, действащ в Източна Либия съвместно с парламента и поддържан от Либийската национална армия (ЛНА) на маршал Халифа Хафтар.

Хафтар обяви на 4 април началото на офанзивата на ЛНА срещу Триполи с цел ликвидиране на окопалите се там терористични групировки. В отговор лоялните на правителството на Сарадж военизирани формирования започнаха операция "Вулкан на гнева" срещу силите на Хафтар. Продължаващите до днес боеве доведоха да гибелта на стотици хора и разрушаването на важни инфраструктурни обекти, а хиляди жители бяха принудени да напуснат домовете си.

Последвайте канала на

БТА
2894 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
какво

2019.12.25 | 16:08

2

какво стана с западната демокрация в либия???
за един приятел питам.

123

2019.12.25 | 10:28

1

Убиха Кадафи западните хиени и сега там е разруха.

Добави коментар

Водещи новини