Джихадисти убиха над 70 войници при атака срещу казарма в Нигер

  • 12 декември 2019 07:13

  • 683
  • 0
Джихадисти убиха над 70 войници при атака срещу казарма в Нигер
© gettyimages (архив)

Ислямски екстремисти убиха най-малко 71 войници при нападение срещу изолиран военен лагер в Нигер близо до границата с Мали, съобщи военен говорител, цитиран от Ройтерс.

Това е най-кървавата и смъртоносна атака срещу войници на Нигер, която изобщо се помни. Джихадисти, свързани с "Ислямска държава" и Ал Каида тази година предприемат все повече нападения с много жертви в целия западноафрикански регион, известен с географското название Сахел, въпреки, че в борбата с тях са ангажирани хиляди местни и чуждестранни войници. Тази атаки засегнаха най-тежко Мали и Буркина Фасо, където обширни райони от тези страни станаха неуправляеми. Но вече обхващат и Нигер, която има дълги и слабо охраняеми граници с двата си съседа.

САЩ поставиха "Ислямска държава в Сахара" в списъка си на терористични организации

Няколко стотин джихадисти атакуваха в продължение на три часа във вторник вечерта военната база в западнонигерския град Инатес, каза по телевизията полковник Бубакар Хасан, цитиран от Ройтерс. В същия район при две нападения през май и юли западноафриканският клон на "Ислямска държава" уби близо 50 войници на Нигер. "Битката беше тежка, което тук е рядкост, с комбиниран артилерийски обстрел и използване на коли-бомби, управлявани от самоубийци от врага", каза Хасан. Той добави, че още 12 войници са ранени и неуточнен брой са изчезнали. Били убити и "значителен брой" екстремисти. Според два източника по сигурността, пожелали анонимност, 30 други войника все още липсвали.

Терористично нападение в Мали

Президентът на Нигер Махамаду Исуфу се е върнал спешно в страната от Египет, където бил на посещение, съобщи в Туитър неговият офис. Във връзка с тази кървава атака Исуфу и президентът на Франция Еманюел Макрон се договориха да отложат за началото на 2020 г. срещата на лидерите на страните от Сахел, която трябваше да се състои във Франция. На нея трябваше да се обсъди френското военно присъствие в региона, както и борбата срещу джихадистките организации, засилващи все повече присъствието си там.

Последвайте канала на

БТА
683 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини