Два руски бомбардировача Ту-160 пристигнаха на мисия в РЮА

Два руски стратегически бомбардировача Ту-160 пристигнаха за първи път в Република Южна Африка днес и кацнаха във военновъздушната база Уотърклуф недалече от столицата Претория, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Те са в състав на авиогрупа на руските Военно-космически сили, която посещава РЮА в рамките на сключеното през 1995 г. споразумение за военно сътрудничество.

В групата, която ще участва в тренировъчна мисия, влизат самолети на военно-транспортната авиация Ил-62 и Ан-24 "Руслан". Полетът на бомбардировачите Ту-160, способни да носят ядрено оръжие, от базата им в Русия през въздушното пространство на седем африкански страни до базата в Уотърклуф продължи над 12 часа. Този тип руски самолети никога по-рано не са се намирали на територията на РЮА.

Полетът им съвпадна с откриването на първата в историята среща на върха Русия-Африка в Сочи. Там днес се състоя среща между руския президент Владимир Путин и президента на РЮА Сирил Рамапоса. Южноафриканският лидер подчерта, че неговата страна се придържа към стратегическо партньорство с Русия и разчита на разширяване на връзките с нея по най-различни направления, предаде ТАСС.

На срещата на върха, която според Ройтерс има за цел да даде тласък на западналото след разпадането на СССР руско влияние на африканския континент, президентът Путин призова за удвояване на търговията с африканските страни през следващите 4-5 години. Той добави че Москва е опростила дългове на африкански страни за около 20 млрд. долара. С толкова се е увеличила и търговията на Русия с африканските страни през миналата година.

Според Ройтерс Москва се стреми и към възстановяване на политическото си влияние на континента с 54 страни членки на ООН, с огромни минерални богатства, и го разглежда и като апетитен пазар за руски оръжия. Засега обаче Русия е доста назад от първите пет най-големи търговски партньора на континента - ЕС, Китай, Индия, САЩ и ОАЕ.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Африка

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет