Ево Моралес се бори за четвърти президентски мандат на изборите в Боливия

20 октомври 2019 08:43

Ево Моралес се бори за четвърти президентски мандат на изборите в Боливия
© Getty Images/Guliver (архив)
307 2

В Боливия днес се произвежда първият тур на президентските избори. В тях досегашният президент Ево Моралес се бори за четвърти мандат. Той вече е 14 години на власт и на 59 години сега е най-възрастният действащ президент на страна в Латинска Америка, отбелязва Франс прес.

Основен противник на Моралес е бившият президент Карлос Меса. Той е на 66 години и беше боливийски лидер от 2003 до 2005 г. Историк е, но е градил кариера в журналистиката - област, в която печели редица награди.

Различни допитвания дават или малка преднина на Моралес пред Меса, или равен резултат за двамата на първия тур, предаде Асошиейтед прес. Според едно от тях и двамата отиват на втори тур, като Моралес ще получи на първия тур 32 процента, а Меса - 27 процента. Друго допитване отрежда по 36 процента на всеки един от двамата.

Икономическият растеж на Боливия един от най-силните в региона - 4,2 процента през 2018 г., според данни на Световната банка. Това се дължи основно на национализацията на сектора на въглеводородите, решена от Моралес през 2006 г. и на предпазлива икономическа политика. Обществените приходи от въглеводородния отрасъл нараснаха от 673 милиона долара през 2005 г. на 2,28 милиарда долара през миналата година. Държавният контрол се разпростира и върху телекомуникациите, пенсионните фондове, водноелектрическите централи, летищата и минния добив.

Благодарение на постъпленията на средства правителството инвестира в социални програми и обществени инфраструктури. Въпреки че Боливия е богата на минни ресурси, тя си остава една от най-бедните в региона. Но бедността все пак отстъпва. През 2010 г. бедни са били 45 процента от населението, а миналата година - 34,5 процента, според данни на Световната банка, посочва Франс прес.

БТА
307 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.10.20 | 10:58

2

Моралес с нищо не се различава от диктаторите Кастро и Мадуро.Когато направи референдум и 70 %гласуваха против желанието му да се кандидатира отново за президент, той най-нагло и цинично заяви, че това ограничава неговите човешки права, да продължи диктатурата си. Резултат ще е като в Куба и Венецуела, 15 долара заплата.

национализация- единствения начин за успех

2019.10.20 | 08:52

1

а ние сме на противоположния край със мафията.

Добави коментар

Водещи новини