Ево Моралес се бори за четвърти президентски мандат на изборите в Боливия

В Боливия днес се произвежда първият тур на президентските избори. В тях досегашният президент Ево Моралес се бори за четвърти мандат. Той вече е 14 години на власт и на 59 години сега е най-възрастният действащ президент на страна в Латинска Америка, отбелязва Франс прес.

Основен противник на Моралес е бившият президент Карлос Меса. Той е на 66 години и беше боливийски лидер от 2003 до 2005 г. Историк е, но е градил кариера в журналистиката - област, в която печели редица награди.

Различни допитвания дават или малка преднина на Моралес пред Меса, или равен резултат за двамата на първия тур, предаде Асошиейтед прес. Според едно от тях и двамата отиват на втори тур, като Моралес ще получи на първия тур 32 процента, а Меса - 27 процента. Друго допитване отрежда по 36 процента на всеки един от двамата.

Икономическият растеж на Боливия един от най-силните в региона - 4,2 процента през 2018 г., според данни на Световната банка. Това се дължи основно на национализацията на сектора на въглеводородите, решена от Моралес през 2006 г. и на предпазлива икономическа политика. Обществените приходи от въглеводородния отрасъл нараснаха от 673 милиона долара през 2005 г. на 2,28 милиарда долара през миналата година. Държавният контрол се разпростира и върху телекомуникациите, пенсионните фондове, водноелектрическите централи, летищата и минния добив.

Благодарение на постъпленията на средства правителството инвестира в социални програми и обществени инфраструктури. Въпреки че Боливия е богата на минни ресурси, тя си остава една от най-бедните в региона. Но бедността все пак отстъпва. През 2010 г. бедни са били 45 процента от населението, а миналата година - 34,5 процента, според данни на Световната банка, посочва Франс прес.

Коментари

  1. 2019.10.20 | 10:58

    Моралес с нищо не се различава от диктаторите Кастро и Мадуро.Когато направи референдум и 70 %гласуваха против желанието му да се кандидатира отново за президент, той най-нагло и цинично заяви, че това ограничава неговите човешки права, да продължи диктатурата си. Резултат ще е като в Куба и Венецуела, 15 долара заплата.

  2. 2019.10.20 | 08:52

    а ние сме на противоположния край със мафията.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Африка

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет