Кибератака с вирус остави без ток част от Йоханесбург

Енергийната компания City Power, която е отговорна за електрозахранването на финансовата столица на Южна Африка - Йоханесбург, заяви в четвъртък, че е бил засегната от хакерския вирус (Ransomware), който е криптирал всичките ѝ бази данни, приложения и енергийната ѝ мрежа, съобщава Ройтерс.

Общинската фирма, собственост на град Йоханесбург, заяви, че нейният уебсайт е бил сринат и че клиентите ѝ се мъчат да получат достъп до редица услуги, по-специално за закупуване на електроенергия и качване на фактури, като това може би е повлияло на способността на компанията да реагира на някои прекъсвания на електрозахранването, предаде БНР.

"Вирусът е атакувал базата данни на City Power и друг софтуер, въздействайки върху повечето от нашите приложения и мрежи", посочи компанията City Power в съобщение през Туитър.

Жителите на Йоханесбург се обаждах в местна радиостанция, за да се оплачат, че са останали без ток в резултат на рансъмуера. Това е опасен вид софтуерен вирус, който блокира достъпа до компютърни системи или файлове, докато не бъде премахнат - най-често, след като бъде заплатена на хакерите исканата от тях сума.

Компанията City Power заяви, че в момента се работи за възстановяване на всички засегнати приложения.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Африка

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет