Кибератака с вирус остави без ток част от Йоханесбург

  • 25 юли 2019 15:15

  • 349
  • 0
Кибератака с вирус остави без ток част от Йоханесбург
© Pixabay

Енергийната компания City Power, която е отговорна за електрозахранването на финансовата столица на Южна Африка - Йоханесбург, заяви в четвъртък, че е бил засегната от хакерския вирус (Ransomware), който е криптирал всичките ѝ бази данни, приложения и енергийната ѝ мрежа, съобщава Ройтерс.

Общинската фирма, собственост на град Йоханесбург, заяви, че нейният уебсайт е бил сринат и че клиентите ѝ се мъчат да получат достъп до редица услуги, по-специално за закупуване на електроенергия и качване на фактури, като това може би е повлияло на способността на компанията да реагира на някои прекъсвания на електрозахранването, предаде БНР.

"Вирусът е атакувал базата данни на City Power и друг софтуер, въздействайки върху повечето от нашите приложения и мрежи", посочи компанията City Power в съобщение през Туитър.

Жителите на Йоханесбург се обаждах в местна радиостанция, за да се оплачат, че са останали без ток в резултат на рансъмуера. Това е опасен вид софтуерен вирус, който блокира достъпа до компютърни системи или файлове, докато не бъде премахнат - най-често, след като бъде заплатена на хакерите исканата от тях сума.

Компанията City Power заяви, че в момента се работи за възстановяване на всички засегнати приложения.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
349 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини