Пореден масов протест в Алжир срещу управляващите

  • 05 юли 2019 21:50

  • 515
  • 0
Пореден масов протест в Алжир срещу управляващите
© Pixabay

Десетки хиляди алжирци излязоха на протест в алжирската столица въпреки горещината и засиленото полицейско присъствие, предаде Франс прес. Това е двадесетата поредна петъчна демонстрация срещу властта. Днес тя съвпада с националния празник на страната - извоюването на независимостта на Алжир от Франция през 1962 г., предаде Асошиейтед прес.

Скандирайки: "Отивайте си! Освободете Алжир!", протестиращите успяха да пробият полицейски кордон, разположен на няколко метра от площада пред пощата, емблематично място на петъчните протести.

Демонстрантите носеха плакати с призиви за оттегляне на командващия въоръжените сили, генерал Ахмед Гаид Салах. Някои от тях скандираха: "Салах махай се! Народът и армията са братя, но Салах е предател".

След оставката на президента Абделазиз Бутефлика, подадена под натиска на протестиращите и армията, недоволството на алжирците се насочи срещу онези, които поеха властта, и намерението им да проведат президентски избори. Демонстрантите настояват преди подобни избори всички някогашни поддръжници на Бутефлика да напуснат властта.

В сряда временният президент Абделкадер Бенсалах предложи създаването на съвет за диалог, който да организира президентските избори, и обеща, че държавата и армията няма да се месят в този процес. Според демонстрантите обаче властите преформулират едни и същи предложения и целта им е да запазят старата система на управление, затова при тези условия диалог не може да има.

Последвайте канала на

БТА
515 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини