В Мавритания днес се провеждат президентски избори

  • 22 юни 2019 10:48

  • 338
  • 0
В Мавритания днес се провеждат президентски избори
© Pixabay

В Мавритания днес се провеждат президентски избори, които могат да доведат до първия мирен преход на властта в африканската страна от десетилетия, съобщи ДПА.

Шестима кандидати се борят да наследят досегашния президент Мохамед Улд Абдел Азиз, бивш генерал от армията, който дойде на власт с военен преврат през 2008 година.

Мавритания, бивша френска колония, преживя военни преврати през 1978, 2005 и 2008 г. През тези години имаше съобщения и за осуетени опити за преврат.

Фаворит на днешните избори е бившият министър на отбраната Мохамед Улд Газуни, близък сподвижник на действащия президент.

Шейсет и две годишният Улд Газуни си е изградил репутация на борец срещу радикалните бунтовници.

Той обеща, че ако бъде избран, ще следва политиката на президента Улд Абдел Азиз на борба срещу радикализма и засилване на националното развитие.

Съюзничката на Запада Мавритания е част от африканския регион Сахел, средище на ислямски екстремисти.

Улд Газуни, който участва в превратите през 2005 и 2008 г., има и подкрепата на управляващия елит.

По официални данни право на глас имат около 1,5 милиона мавританци. Ако днес няма категоричен победител, на 6 юли ще има балотаж.

Без значение кой ще бъде окончателният победител, наблюдателите гледат на изборите като на историческо събитие за Мавритания.

"Тези избори са повратен момент, защото ще бъдат първият път, в който президентът ще напусне властта доброволно, за да бъде наследен от друг (президент)", каза Сиди Мохамед Улд Беламеш, мавритански анализатор.

По-рано тази година Улд Абдел Азиз нареди на хората, които са лоялни към него, да спрат с опитите да променят конституцията така, че да му бъде позволено да се кандидатира за трети мандат.

Съгласно действащата конституция на Мавритания президентът има право само на два петгодишни мандата. Настоящият и последен мандат на Улд Абдел Азиз приключва през август.

Последвайте канала на

БТА
338 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини