Управляващите в ЮАР спечелиха изборите с 57,5% от гласовете

  • 12 май 2019 07:14

  • 550
  • 2
Управляващите в ЮАР спечелиха изборите с 57,5% от гласовете
© Getty Images/Guliver

Управляващата в Република Южна Африка (РЮА) партия Африкански национален конгрес (АНК) печели произведените в сряда парламентарни избори с 57,5 процента от гласовете - по-нисък резултат от 62-те процента, с които победи на предишните парламентарни избори, през 2014 г. Това сочат временните пълни резултати, които бяха обявени днес, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Основната опозиционна сила, Демократичният алианс, остава на второ място с 20,7 процента. Подкрепата за либералната формация също е спаднала, като тя получи 22,2 процента преди пет години.

За сметка на това се е увеличила подкрепата за популистката партия Борци за икономическа свобода. Тя остава трета с 10,7 процента при 6,3 процента през 2014 г.

АНК печели с 50,19 процента и оспорваните избори в провинция Гаутенг, където се намират най-многолюдният град в РЮА и икономически център на страната Йоханесбург и столицата Претория.

Избирателната активност е била рекордно ниска - 65 процента срещу 74 процента преди пет години.

Въпреки че победата на АНК изобщо не бе поставяна под съмнение, резултатът на партията на покойния исторически лидер на движението за борба срещу расовата дискриминация в РЮА Нелсън Мандела е най-слабият за нея след края на режима на апартейд преди четвърт век. Това отразява недоволството на мнозина южноафриканци от корупционните скандали, които принудиха президента на страната и лидер на АНК Джейкъб Зума да подаде оставка миналата година под натиска на собствената си партия, отбелязват агенциите.

Неговият наследник Сирил Рамапоса, протеже на Мандела, се извини на южноафриканците и обеща да изкорени корупцията. Неговото преизбиране на поста от новия парламент обаче е поставено под въпрос от съюзниците на Зума в АНК.

Според наблюдатели южноафриканската икономика, най-голямата на континента, но преживяваща криза през последните години, може да отслабне допълнително, ако Рамапоса бъде отстранен.

Последвайте канала на

БТА
550 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
наблюдател

2019.05.12 | 09:48

1

От РЮА нищо не става вече !!

така е

2019.05.12 | 10:44

2

там от деситилетие управляват черните=ЦИГАНИТЕ.Тази прослойка може само да ПАРАЗИТИРА ,върху някой друг.

Добави коментар

Водещи новини