Над 1000 души са починали при епидемията от ебола в ДР Конго

  • 04 май 2019 07:32

  • 454
  • 1
Над 1000 души са починали при епидемията от ебола в ДР Конго
© gettyimages (архив)

Повече от 1000 души са починали при епидемията от ебола в Демократична република Конго, предаде ДПА.

Агенцията се позовава на изявление от вчера на министерството на здравеопазването на ДР Конго. Според изявлението починалите от вируса са 1008 души, а регистрираните случаи на заболяване са 1529. Информацията за броя на починалите бе разпространена на фона на опитите на специалистите по здравни грижи да ограничат смъртоносната болест, докато се извършват нападения срещу клиниките и персонала в здравните заведения.

От СЗО заявиха, че заплахите за сигурността на медиците и на клиниките са се превърнали в основно препятствие за борбата с еболата. В източната част на ДР Конго има голям брой въоръжени групировки, по-голямата част от които се сражават помежду си за богатите природни ресурси на страната. Няколко лечебни центрове бяха опожарени, а на 19 април медикът Ричард Моузоко бе убит от въоръжени мъже. Властите и неправителствените организации се сблъскват в ДР Конго с местно население, което се отнася с недоверие към здравните работници.

Настоящата епидемия от ебола в източната част на ДР Конго е втората най-голяма в историята. Ебола е остро вирусно заболяване, което причинява треска и често води до сериозни вътрешни кръвоизливи и смърт, отбелязва БТА, цитирайки ДПА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
454 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
77

2019.05.04 | 08:20

1

Hakuna matata

Добави коментар

Водещи новини