Премиерът на Алжир подаде оставка

  • 11 март 2019 21:22

  • 635
  • 0
Премиерът на Алжир подаде оставка
© gettyimages (архив)

Президентът на Алжир Абделазиз Бутефлика, срещу когото от две седмици има безпрецедентни протести, днес обяви, че е решил да не се кандидатира за пети мандат и отлага за неуточнена засега дата предвидените за 18 април президентски избори, предаде Франс прес. Осемдесет и две годишният Бутефлика е на власт от 20 години.

В обръщение към нацията, публикувано от държавната информационна агенция АПС, Бутефлика казва, че президентските избори ще се състоят след "национална конференция", която ще има за задача да реформира политическата система и да изготви до края на 2019 г. проект за нова конституция.

В обръщението Бутефлика обещава да предаде президентския пост "на приемника, който бъде свободно избран от алжирския народ", с което дава да се разбере, че ще остане държавен глава и след изтичането на сегашния му мандат на 28 април 2019 г., отбелязва Франс прес.

"Няма да има пети мандат и аз никога не съм мислил за мен за такъв, имайки предвид моето здравословно състояние и възрастта ми, последният ми дълг към алжирския народ е единствено да допринеса за полагане на основите на една нова република", се казва в изявлението на Бутефлика.

"Няма да има президентски избори на 18 април", казва алжирският президент и добавя, че с това си решение "удовлетворява настоятелното искане на много алжирци".

Бутефлика обеща да извърши в скоро време важни промени в правителството и да инициира формирането на кабинет от технократи, предаде ТАСС. 

Веднага след разпространяване на обръщението на президента, бе съобщено, че премиерът Ахмед Уяхия е подал оставка и ще бъде заменен от досегашния вътрешен министър Нуредин Бедуи, който ще състави ново правителство. Негов вицепремиер ще е Рамтан Ламамра, който ще е и външен министър. Ламамра вече е ръководил алжирското дипломатическо ведомство от 2013 до 2017 г., отбелязва Франс прес. 

Критици на Бутефлика се опасяват, че целта на оповестените днес решения е да се улесни идването на власт на избран от него наследник, отбелязва Асошиейтед прес. 

Последвайте канала на

БТА
635 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини