Десетки ранени и арестувани по време на протестите в Алжир

  • 02 март 2019 10:26

  • 633
  • 0
 Десетки ранени и арестувани по време на протестите в Алжир
© Getty Images/Guliver (архив)

Десетки хиляди в различни градове на Алжир призоваха вчера президента Абделазиз Бутефлика за подаде оставка - по време на най-големите антиправителствени демонстрации в страната от Арабската пролет преди осем години, предаде Ройтерс.

Протестите бяха предимно мирни, но след разотиването на повечето хора вечерта избухнаха сблъсъци между полицаи и групи протестиращи младежи близо до президентския дворец.

По официални данни са ранени 56 полицаи и седем демонстранти. През деня полицията е арестувала 45 души, петима от които се опитали да нахлуят в луксозния хотел "Ел Джазаир". Според местни медии по време на протестите в столицата 60-годишен мъж е починал от сърдечна атака.

Демонстрациите против плановете Бутефлика, който днес навършва 82 години, да се кандидатира за пети мандат на изборите през април, започнаха преди седмица, но вчерашните бяха най-масовите.

Националната телевизия за първи път от началото на протестното движение вчера започна вечерните си новини с кадри от демонстрациите през деня, макар и без да споменава за петия президентски мандат, подчертавайки мирния им характер, отбелязва Франс прес. Що се отнася до събитията в столицата, телевизията спомена за "безредици", които са принудили полицията да използва сълзотворен газ.

Миналата седмица властите съобщиха, че президентът ще пътува за Женева за неуточнени медицински изследвания, макар че нямаше официално потвърждение, че е заминал./

Последвайте канала на

БТА
633 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини