Египет депортира германски гражданин за предполагаеми връзки с ИД

Египет депортира германски гражданин от египетски произход, който пристигнал в страната с намерение да се присъедини към една от клетките на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД), действащи на Синайския полуостров, предадоха АП и ТАСС, като се позоваха на изявление на говорител на египетската прокуратура пред в."Ал Масри ал Яум".

Според говорителя заподозреният Иса Абдел Гани, роден през 2000 г., е бил задържан от службите за сигурност на летището в Луксор на 17 декември по подозрение в участие в дейността на ИД, след като у него са били открити карти на Синайския полуостров и компас. През изминалата нощ задържаният е бил депортиран в Германия, като действията на египетските власти са били координирани с германското посолство в Кайро. При разпитите е било установено, че младежът подкрепя идеологията на ИД и е "поддържал контакти чрез интернет с привърженици на ИД, в частност с представители на групировката в Синай".

По искане на египетската прокуратура германският гражданин е бил задържан за 14 денонощия за провеждане на по-подробно разследване. В неделя обаче египетските власти са взели решение да го депортират от страната. Тийнейджърът е вторият германски гражданин, депортиран от Египет за предполагаеми връзки с ИД. На 11 януари от Египет беше депортиран още един германски гражданин от египетски произход - 23-годишният Махмуд Абдел Азис, жител на Гьотинген - който бил задържан при пристигането си на летището в Кайро. Според египетските правоохранителни органи той е "имал връзки с терористичната групировка "Ислямска държава" в чужбина", отбелязва БТА, цитирайки ТАСС.

Както поясниха източници от прокуратурата, предвид факта, че въпросният германски гражданин по-рано е бил лишен от египетско гражданство и не е извършил никакви престъпления на територията на Египет, той е бил депортиран от страната още същия ден. Депортирането на на Махмуд Абдел Азиз също е било осъществено в координация с германското посолство в Кайро, съобщи ТАСС.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Африка

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет