Държавният секретар на САЩ пристигна в Кайро 

  • 10 януари 2019 10:20

  • 389
  • 0
Държавният секретар на САЩ пристигна в Кайро 
© Getty Images/Guliver (архив)

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, който е на обиколка из Близкия изток, пристигна снощи в Кайро след изненадващо посещение в Ирак, за да успокои местните власти за подкрепата на Вашингтон и за съдбата на кюрдските милиции след американското изтегляне от Сирия, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

За днес в египетската столица са планирани преговори на Помпейо с египетския му колега Самех Шукри. Но регионалните наблюдатели отделят основно внимание на речта на държавния секретар в Американския университет, посочва ТАСС. Някои вече я сравняват с изказването на американския президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият през 2009 г. в Каирския университет.

По информация на в. "Политико", който се позовава на правителствени източници, ръководителят на американската дипломация възнамерява в речта си да изтъкне значимата роля на САЩ в региона и да увери съюзниците, че САЩ остават ангажирани с тях. Той смята също да подложи на критика политиката на Обама, като посочи погрешното взаимодействие на предишното правителство с властите в Иран. 

Източниците на "Политико" твърдят, че Помпейо все още може да промени текста на изложението си, което "очевидно е насочено срещу Обама". В речта в Египет преди 10 години бившият президент на САЩ изрази стремеж към "нов етап" в отношенията с мюсюлманските държави във връзка с последиците от нахлуването на САЩ в Ирак.

Освен това при двудневната си визита в Кайро Помпейо ще посети новата административна столица на Египет, която се строи в предградие на Кайро, и откритата тази седмица там катедрална църква "Рождество Христово", както и новата египетска главна джамия Ал Фатах ал Алим. 

В програмата на Помпейо е включена и среща с коптския патриарх Тавадрос Втори и с шейх Ахмед ат Теиб, имам на най-големия в света ислямски университет Ал Азхар. 
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
389 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини