Над 10 милиарда долара изнесени от Египет през 2011-та

  • 26 февруари 2012 17:32

  • 773
  • 1
Над 10 милиарда долара изнесени от Египет през 2011-та
©
Най-малко 10 милиарда долара са били изнесени от Египет през революционната 2011 година, като при това държавният дълг е скочил няколко пъти. Това е заявил днес египетският премиер Камал ал-Ганзури, съобщава РИА Новости.

В първия отчет на действащото правителство пред депутатите от долната камара на парламента египетският премиер е посочил, че нито западните, нито арабските страни са изпълнили своето обещание за предоставяне на финансова помощ на Египет.

Той е съобщил, че дългът на страната възлиза на 135 милиарда долара и за последните 10 години се е увеличил 6 пъти. По думите му за неговото обслужване страната може да губи всяка година 35 милиарда долара, което е една четвърт от държавния бюджет.

Камал ал-Ганзури е казал още, че ситуацията в страната остава много сложна. По официални данни безработните са 3,5 милиона души, а в резултат на демонстрациите през цялата година много предприятия практически не функционират.

Той обаче е изразил оптимизъм и надежди за излизане от икономическата криза в рамките на 2 години. Според заложените от кабинета прогнози към 2014 година брутният вътрешен продукт трябва да бъде 5,5 %, а бюджетният дефицит да не надвишава 8 %.

В същото време премиерът не е засегнал пред депутатите въпроса за връщането на незаконно изнесените от бившия президент Хосни Мубарак средства и проблема с финансирането на неправителствените организации, действащи на египетска територия.

Някои от тези организации са обвинявани за провокиране на безредици в страната. Междувременно днес в Египет започна съдебен процес срещу незаконно финансиране на неправителствени организации, по което под съдебна отговорност са привлечени и десетки чужди граждани.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
773 1

Коментари 1

Добави коментар
Петър Петров

2012.02.29 | 14:34

1
Може би вече сте чули за новата интернет сензациа - Wazzub. За по-малко от два месеца сайта събра над 1 милион потребителя и бройката им се увиличава заплашително бързо. Чудите се защо? Отговорът е много прост. Този вид изкарване на пари е нов, въвежда се за пръв път на интернет пазара. Компании като Google и Facebook изкарват милиярди, защото ние използваме техните услуги.Регистрирайте се сега за да имате големия шанс да изкравате пари всеки месец до края на живота си,ето и линка чрез който да се регистрирате http://signup.wazzub.info/?lrRef=779ba8a5

Добави коментар

Водещи новини