Десетки убити на изборите в Бангладеш, опозицията иска анулиране

  • 30 декември 2018 19:28

  • 974
  • 2
Десетки убити на изборите в Бангладеш, опозицията иска анулиране
© gettyimages

Най-малко 17 души са убити днес в Бангладеш при свързано с изборите насилие, включително седем души от управляващата партия и петима от опозиционния съюз. Над 20 души са ранени, допълни полицейският говорител Сохел Рана, цитиран от Ройтерс.

Частични резултати показват, че управляващата партия „Народна лига“ („Лига Авами“) печели убедително, което осигурява нов мандат на министър-председателката Шейх Хасина Вазед.

Съюз от опозиционни партии обаче нарече изборите „фарс“ и призова националната избирателна комисия да ги анулира. „Искаме нови избори, организирани от неутрално правителство възможно най-бързо“, заяви лидерът на коалицията Камал Хосейн.

На власт от 10 години, 71-годишната Хасина Вазед, продължава да е много популярна сред част от сънародниците си заради силния икономически растеж по време на управлението ѝ и избавянето на Бангладеш от имиджа на крайнобедна държава, сполитана от всички световни бедствия. Освен това Вазед прие в страната си стотици хиляди бежанци от мюсюлманското малцинство рохинга, бягащи от репресии в Мианма. Критиците ѝ обаче я описват като авторитарен лидер, пратил в затвора емблематичната си съперничка Халеда Зия, репресиращ дисидентите чрез масови арести на активисти от опозицията (някои от които са изчезнали безследно) и въвел драконовски закони, заставящи медиите да мълчат. Ако се потвърдят частичните резултати и Хасина Вазед победи на сегашните 11-и парламентарни избори в Бангладеш, откакто през 1971 г. страната получи независимост, това ще е третият ѝ последователен петгодишен мандат. За първи път тя бе премиер от 1996 до 2001 г., припомня БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
974 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2018.12.30 | 23:05

2

Цървули!!!Е това са избори!!!Ако и в България изтрепем няколко от ГЕРБ,от БСП,ДПС,АТАКА и другите паразити-нещата може и да тръгнат в положителна посока!!!Ще взема да предислоцирам Моята Крупнишка Бригада след празниците близо до Парламента!!!Ура и Слава!!!

Важно!!

2018.12.30 | 20:21

1

Предлагам надомна работа. Става въпрос за копиране на кодове. При първо теглене минималната сума е 150 долара след това няма ограничение. Няма и дневен лимит на кодовете, всичко зависи от времето, което отделяте. за регистрация https://egmoney.icu/6621373048906/

Добави коментар

Водещи новини