Тереза Мей ще проведе първата си обиколка в Африка

  • 27 август 2018 15:33

  • 1313
  • 1
Тереза Мей ще проведе първата си обиколка в Африка
© gettyimages (архив)

Британският премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в започва утре първата си обиколка в Африка, откакто зае поста. Тя ще посети последователно Южна Африка, Нигерия и Кения, като акцент в разговорите й ще бъде търговията в контекста на предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз, предаде БТА, цитирайки ДПА.

"Обиколката ще се състои във време на огромни промени в цяла Африка и на уникална възможност - в момент, когато Великобритания се е насочила към Брекзит, за една наистина глобална Великобритания, която да инвестира и да си сътрудничи с африканските страни по взаимноизгоден начин", заявиха от канцеларията на Мей. Обиколката започва утре от Кейптаун, където британският премиер ще се срещне с южноафриканския президент Сирил Рамапоса. Ако времето го позволява, Мей ще посети и остров Робън, където първият демократичен лидер на Южна Африка, Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския, е бил затворен с години от бившия режим на апартейда, отбелязва ДПА.

След това британският премиер ще замине за Нигерия, където ще се срещне с президента Мухамаду Бухари и ще разговаря с жертви на съвременно робство. Очаква се Мей да обсъди заплахи като ислямистката групировка "Боко харам", посочва Асошиейтед прес. Третата спирка от обиколката е Кения. Там Мей ще се срещне с президента Ухуру Кениата, както и с британски военни инструктори, обучаващи войници за борба с ислямистката групировка Аш Шабаб в съседна Сомалия.

Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в ще бъде първият британски премиер, посетил Кения, през последните около 30 години, отбелязва ДПА. "Докато се готвим да напуснем ЕС, е най-правилният момент за Обединеното кралство да задълбочи и засили глобалните си партньорства", заявява Мей, цитирана в съобщението на своята канцелария. "Очаквам с нетърпение тази седмица да обсъдя начините как бихме могли да направим това заедно с Африка, за да допринесем за важни инвестиции и работни места, и да продължим да работим заедно за поддържането на сигурността и стабилността", допълва тя.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1313 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.08.27 | 20:01

1
Вещицата ще яхне метлата

Добави коментар

Водещи новини