Умират хилядолетни баобаби в Южна Африка

  • 13 юни 2018 06:56

  • 6849
  • 1
Умират хилядолетни баобаби в Южна Африка
© Pixabay

Учени алармират, че през последните 12 години в Африка загиват някои от най-големите и стари баобаби, предаде Би Би Си. Изследователите засега не могат да установят какви са причините за гибелта на дърветата. Те не изключват възможността климатичните промени да са повлияли на състоянието им.

Специалистите обаче посочват, че не става дума за епидемично заболяване. От 2005 г. до 2017 г. те са проучили състоянието на 60 от гигантските дървета. В изследването им, публикувано в сп. "Nature Plants", се уточнява, че е използван радиовъглероден анализ, за да се определи структурата и възрастта на баобабите. Те достигат гиганти размери, а продължителността на живота при някои от тях се измерва със столетия, дори с хилядолетия. Според учени от различни университети - от Южна Африка, САЩ и Румъния, гибелта на тези растения е безпрецедентно събитие.

Посочва се, че са загинали девет от най-старите и пет от най-големите баобаби в света. Възрастта им е между 1100 и 2500 години. Всички те се намират в страните от Южна Африка - Зимбабве, Намибия, ЮАР, Ботсвана и Замбия.

Последвайте канала на

Нора Виткова
6849 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.06.13 | 09:17

1
ДАЛИ ИМА НЕЩО ОБЩО С ХИМИЧЕСКИТЕ СЛЕДИ?ВЪПРОСА МИ Е РЕТОРИЧЕН.

Добави коментар

Водещи новини