Либийските фракции се разбраха за парламентарен и президентски вот на 10 декември

  • 29 май 2018 16:36

  • 3090
  • 1
Либийските фракции се разбраха за парламентарен и президентски вот на 10 декември
© Getty (архив)

Противниковите либийски фракции се споразумяха да организират на 10 декември парламентарни и президентски избори, съобщи съветник на премиера Файез Сарадж след среща в Париж, предаде Ройтерс.

Тахер ас Сони каза, че участниците в преговорите са се споразумели до 16 септември да подготвят конституционна основа за изборите. Срещата в Париж, в която участваха източнолибийският командир Халифа Хафтар, шефът на правителството в Триполи Файез Сарадж и лидерите на двата съперничещи си парламента, бе организирана, за да се намери изход от кризата в африканската страна.

Четиримата либийски ръководители направиха съвместно изявление след конференцията, в което обещават да работят по конструктивен начин с ООН за организирането на заслужаващи доверие и мирни избори и да приемат резултатите от вота.

Проектодокумент предвижда отправяне на призив за създаване на единна централна банка и ангажимент за създаване на национална армия. В него има и заплаха от международни санкции срещу тези, които възпрепятстват изборите или оспорват резултатите им.

В парижката конференция участват петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, Италия, Турция, ОАЕ, Катар и съседите на Либия.

Последвайте канала на

БТА
3090 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
оня с коня

2018.05.29 | 22:43

1
Ще си спомнят хубавите години при Кадафи ма няма да се върнат никога.

Добави коментар

Водещи новини