Египетските ислямисти са мнозинство в парламента

  • 13 януари 2012 13:01

  • 488
  • 0
Египетските ислямисти са мнозинство в парламента
©

Ислямистките партии "Ан Нур" (египетските салафити) и "Партия на свободата и справедливостта" ("Мюсюлмански братя"), получиха общо 71% от гласовете в изборите за долната камара на парламента, предаде РИА Новости.

След преброяването на гласовете след третия тур на изборите за законодателно събрание по предварителни данни "Партията на свободата и справедливостта " получава 233 от 498 места в Народното събрание. По-радикалната партия "Ан Нур" има 121 депутати. Най-старата либерална партия "Ал Вафд" ще има 43 законодатели. Следват светските партии "Ал Кутля" с 39 кресла, независимите депутати са 17 и партията "Ал Адл" с 5. В новия парламент ще има и шестима християни. Свободни остават 40 места, които ще бъдат запълнени чрез провеждане на допълнителни избори.

Първият парламентарен вот след оставката на президента Хосни Мубарак през 2011 г. се проведе в три етапа. Последният тур се проведе на 10 и 11 януари в 9 от 27 провинции. Не се съобщава кога ще бъдат обявени официалните резултати. По закон Избирателната комисия трябва да ги обяви днес до края на деня. Вотът за сенат е насрочен за 29 януари.

Депутатите от двете камари на парламента трябва да създадат конституционна комисия от 100 души, които да съставят новия основен закон на страната. По-късно проектът ще бъде подложен на референдум. Президентският вот ще се състои след приемането на конституцията. Военните, които управляват след падането на Мубарак, трябва да предадат властта на гражданското управление не по-късно от 30 юни.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
488 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини