Борис Джонсън пристигна на посещение в Гамбия

  • 14 февруари 2017 21:52

  • 3899
  • 2
Борис Джонсън пристигна на посещение в Гамбия
© gettyimages (архив)

Борис Джонсън пристигна днес в столицата на Гамбия, Банджул, на първото си посещение в Африка като ръководител на британската дипломация, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

Джонсън е първият британски външен министър, посещаващ бившата британска колония, откакто през 1965 г. страната получи независимост. Министърът ще се срещне с новия гамбийски президент Адама Бароу и ще посети финансиран от Великобритания център за медицински изследвания. Джонсън приветства победата на Бароу на изборите на 1 декември миналата година, окачествявайки я като "укрепване на демокрацията в Западна Африка".

Изборите доведоха до оттеглянето на Яя Джаме, управлявал Гамбия 22 години, през които отношенията с Лондон често бяха трудни. Джаме отказваше да признае изборното си поражение, но след военна намеса на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) на 21 януари той в крайна сметка напусна страната, за да живее в изгнание в Екваториална Гвинея.
След оттеглянето на Джаме, новите гамбийски власти обявиха намерението си да се върнат в британската Общност на нациите, която Гамбия напусна през 2013 г., определяйки я като "продължаване на колонизацията".

Новото правителство заяви вчера също, че отказва да напусне Международния наказателен съд, от които бившия президент искаше да извади страната, обвинявайки го в "гонения срещу африканците, и по-точно на техните ръководители". След Гамбия Борис Джонсън ще посети утре Гана, за да се срещне с друг новоизбран президент - Нана Акуфо-Адо, встъпил в длъжност на 7 януари.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3899 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Кик

2017.02.15 | 13:21

2
НАШИТЕ ПРЕЗИДЕНТИ НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ГИ ПОСЕТИ. ХАХА МНОГО ВАЖНА ДЪРЖАВА СМЕ. ДИШАМЕ ПРАХА НА ГАМБИЯ И ГАНА

2017.02.15 | 13:21

1
Тоголямпразданипосещаватозиидиот!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини