Трети ден кръвопролитни сблъсъци в Кайро

  • 18 декември 2011 12:51

  • 907
  • 0
Трети ден кръвопролитни сблъсъци в Кайро
©

Трети пореден ден в центъра на Кайро продължават сблъсъци между сили на реда и протестиращи срещу военните власти в Египет, информира Франс прес. В безредиците вече загинаха 10 души, а близо 500 бяха ранени, посочва АФП, като се позовава на здравните власти.

Камъни и късове метал хвърчат във въздуха и от двете страни на бетонната стена, изградена от силите на реда на булеварда, водещ от площад Тахрир - един от центровете на протеста, към сградата на правителството, пред която в петък сутринта започнаха размириците.

Демонстранти влязоха тази сутрин в опожарения вчера Египетски институт, разположен на пресечката с близка улица, за да изнесат от сградата някои от древните ръкописи, съхранявани там и частично изгорели предния ден.

Учреждението е основано през 1798 г. по време на египетския поход на Наполеон Бонапарт с цел да бъдат насърчени научните
издирвания, напомня АФП.

Вчера бяха арестувани 17 души, които са задържани за 4 дни под стража по разпореждане на прокуратурата. Това са най-ожесточените сблъсъци между демонстранти и полиция от началото на изборите в Египет. 42-ма загинаха при подобни безредици дни преди 28 ноември, когато в Египет започнаха първите парламентарни избори след падането на Хосни Мубарак, свален през февруари от натиска на улицата, посочва агенцията.

Последвайте канала на

907 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини