Компромис е постигнат на конференцията за климата в Дърбан

  • 10 декември 2011 21:22

  • 983
  • 0
Компромис е постигнат на конференцията за климата в Дърбан
©

След 24-часова маратонска сесия при закрити врати, участниците в конференцията за климата в Дърбан, Южна Африка, с  постигнали компромис, с който може би ще бъде предотвратен провалът на преговорите и неминеумото бездействие до края на 2012 г., когато изтича действието на Протокола от Киото, предаде ДПА.

За пробива съобщи пред делегатите, без да навлиза в подробности, южноафриканският външен министър и председател на конференцията Майте Нкоана-Машабане. Тя заяви, че пакетът от четири документа, които ще бъдат обсъдени и предложени за одобрение с консенсус по-късно днес, представлява несъвършен компромис, но отразява дългогодишни преговори по проблеми, затормозяващи усилията на ООН за борба с климатичните промени.
Според казаното от Нкоана-Машабане документите в обем над 100 страници ще вдъхнат нов живот на Протокола от Киото, чиито цели за ограничаване на въглеродните емисии изтичат догодина и важат само за индустриалните държави. Един от текстовете отправя призив към Китай и Индия - големи замърсители с парникови газове, които не попадат под Протокола от Киото, да приемат в бъдеще законово обвързващи цели за съкращаване на емисиите.
Европейският комисар за действия по климата Кони Хедегард отбеляза на първата пленарна сесия на форума, че ЕС подкрепя проектовариант за удължаване на действието на Протокола от Киото до 2020 г. - с три години повече от петгодишния период, който се обсъжда. Редица делегати, включително от африкански страни, се противопоставиха на идеята за удължаване с осем години.

Последвайте канала на

БТА
983 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини