Ислямисти и дейци на бившия режим водят в египетските избори

  • 30 ноември 2011 13:05

  • 741
  • 0
Ислямисти и дейци на бившия режим водят в египетските избори
©

Предварителните резултати от парламентарните избори в Египет след преброяване на гласовете в девет от 27-те египетски провинции сочат за победители движението "Мюсюлмански братя" (представлявано от Партията на свободата и справедливостта), салафитите - радикално течение на исляма, и функционери на бившия режим, предаде ИТАР-ТАСС.

Избирателната комисия обеща тази вечер да разгласи първите официални данни, но само за активността на първия тур. Самите изборни резултати се очаква да бъдат обявени едва след като приключат останалите два етапа от изборите. Те ще се състоят в другите 18 провинции през декември и в началото на януари, уточнява агенцията. При все това е вече очевидно, че най-голяма подкрепа получават ислямистката Партия на свободата и справедливостта и партията "Ан Нур", представляваща фундаменталистите салафити. На трето място е бившата управляваща партия - Националнодемократическата. Официално тя е забранена, но бивши нейни дейци получиха правото да участват като независими кандидати в едномандатни окръзи, посочва ИТАР-ТАСС.

Агенцията очаква предстоящото гласуване в южните провинции да укрепи още повече позициите на движението "Мюсюлмански братя". До известна степен нещата ще бъдат балансирани от вота на коптите - египетските християни, които се страхуват, че ако дойдат на власт, ислямистите ще потискат правата на религиозните малцинства.

Според независимия в. "Ал Шурук", цитиран от АФП, Партията на свободата и справедливостта се очаква да събере 47 на сто от подадените гласове, а либералният Египетски блок - 22 процента.

Последвайте канала на

БТА
741 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини