Висока избирателна активност в Египет

  • 28 ноември 2011 12:03

  • 651
  • 0
Висока избирателна активност в Египет
© gettyimages

Въпреки големия интерес, изборният ден в Египет протича спокойно и организирано, предаде РИА Новости

Пред избирателните участъци в столицата Кайро има необичайни опашки. Желаещите да дадат гласа си в първите избори след падането на Хосни Мубарак от власт в началото на тази година дойдоха пред секциите пред откриването им в 8 часа българско време. Някои секции започнаха работа по-късно от предвиденото. Причините са недостатъчно добрата подготовка на членовете на комисиите и закъснение на съдии, които контролират изборите. Полицаи и военни са по улиците на страната и пазят обществения ред служителите на силите за сигурност нямат право да влизат в избирателните секции, за да не оказват натиск.

Избирателят получава две бюлетини. Първата е със списъка на политическите формации, а втората с имена за кандидатите за депутати. Бюлетините се пускат в прозрачна урна. Гласувалият след като упражни правото си на вот потапя палеца си в мастило, за да бъде предотвратено повторно гласуване. За да бъде по-лесно гласуването на неграмотните, партиите използват и определени знаци. Съобщава се и няколко случая на агитация в участъците.

Ръководителят на временния военен съвет Хусеин Тантауи призова съгражданите си да гласуват. Според него това е гаранция за избиране на парламент, в който ще бъдат представени всички сили от политическия спектър. Той също подчерта, че успешните избори ще гарантират по-добро бъдеще за страната. "Техният провал ще е провал за страната", заяви той преди вота.

Днес египтяните избират депутати в долната камара на парламента. Изборите се провеждат в три етапа и продължават до 10 януари. В първия етап гласуват девет провинции: Кайро, Александрия, Асют, Червено море, Луксор, Ел Фаюм, Думят, Порт-Саид и Кафр еш-Шейх.по данни на избирателната комисия с право на глас в тези области са 17,5 милиона граждани. Общият брой на избирателите е 50 млн вотирят и третият етап ще се проведат на 14-15 декември и 3-4 януари.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
651 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини