"Вашингтон пост": Иран е доставил на Либия снаряди за химическо оръжие

  • 21 ноември 2011 11:30

  • 1164
  • 0
"Вашингтон пост": Иран е доставил на Либия снаряди за химическо оръжие
©

Администрацията на Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият разследва дали Иран е доставил на правителството на Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия стотици артилерийски
снаряди за химическо оръжие, които Либия е пазела в тайна десетилетия наред, пише в. "Вашингтон пост".

Снарядите, които Либия пълнела с високотоксичния иприт, били открити неотдавна от либийските революционни бойци на две места в централната част на страната. Двата обекта сега се охраняват строго. Охраната включва и 24-часово наблюдение с безпилотни самолети, твърдят американски и либийски представители. Откриването на снарядите стана повод за разследване, ръководено от американското разузнаване, за това как либийците са се сдобили с тях. Засега подозренията падат върху Иран. Висш американски представител, пожелал да запази анонимност, заяви, че боеприпасите са били поръчани и произведени в Иран за Либия. Друг американски представител също потвърди тези подозрения и каза, че снарядите са били доставени преди няколко години.
Неотдавна МААЕ публикува доклад, в който каза, че разполага с нови данни, че Иран има капацитета да разработи ядрено оръжие. Иран отрича тези твърдения. Ако сега се потвърдят твърденията, че Иран е доставил на Либия специални снаряди, то това може да задълбочи международното безпокойство, че Ислямската република се опитва да създаде оръжия за масово поразяване.
Мохамад Джавад Лариджани, съветник на иранския духовен лидер аятолах Али Хаменей и брат на бившия ирански ядрен преговарящ Али Лариджани, отхвърли новите подозрения срещу Техеран. Според него това са изфабрикувани твърдения на САЩ за целите на техния проект за насаждане на иранофобия в региона и по света.

Наличието на запаси от подобни оръжия показва, че Кадафи е нарушил обещанията си от 2004 г., когато каза, че започнал да унищожава всичките либийски химически оръжия. Това пък от своя страна поражда отново въпроса до каква степен най-могъщите сили в света могат да накарат затворени общества като Либия да се придържат към обещанията си.
По време на либийската революция чуждите сили и либийските бунтовници се притесняваха, че Кадафи може да използва химически оръжия. Но те знаеха само за съществуването на вече декларираните от Кадафи запаси от иприт, съхранявани в складове в отдалечен пустинен обект. Те не знаеха за артилерийските снаряди, пълни с иприт - доста по-голяма заплаха. Откритите наскоро боеприпаси ще трябва да бъдат защитавани от кражби от либийските милиции и от други групировки. Наличието им е поредното предизвикателство пред новите либийски власти и техните западни съюзници. Според специалисти снаряди, пълни с химически заряд, не могат да се местят във вида в който са от едно на друго място, а трябва да бъдат унищожени, което би отнело една година.

Иран ратифицира Конвенцията за забрана на химическите оръжия през 1997 г. Тогава Техеран нарече тези оръжия антихуманни. После призна пред международни инспектори, че е произвел 2500 тона иприт в края на войната си с Ирак, но увери, че е прекратил програмата.
Пентагонът и експерти на ЦРУ твърдят, че Иран е обстрелвал иракските войски със снаряди с химически заряд през 1988 г. Поверителни иракски документи, открити в Багдад след падането на Саддам Хюсеин, потвърждават тези твърдения. През 1987 г. писмо на директор в иракското разузнаване описва три ирански химически атаки и казва, че интересът на Иран към иприта нараства. В писмото се заключава, че иранският враг има химически бомби и снаряди.

В поверителен доклад до Конгреса по-рано тази година директорът на националното разузнаване на САЩ заяви, че Иран запазва способността си да произвежда химически бойни агенти, както и да пълни с тях различни муниции, в това число артилерийски снаряди.
Според Конвенцията за химическите оръжия Иран е задължен да съобщава за трансфера или получаването на муниции, които са специално проектирани, за да бъдат използвани с иприт и подобни вещества. Но конвенцията не изисква Иран да съобщава такава информация за мунициите с двойна употреба - които могат да носят конвенционален заряд и бойни отровни вещества.

Последвайте канала на

БТА
1164 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини