Генералният секретар на ООН посети бежански лагер в Западна Сахара

  • 05 март 2016 19:33

  • 1420
  • 0
Генералният секретар на ООН посети бежански лагер в Западна Сахара
© GettyImages

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун посети бежанските лагери на етноса Сахрауи в южната част на Алжир, предаде Ройтерс. Посещението е част от усилията на генералния секретар за подновяване на преговорите, с които да се сложи край на конфликта между движението за независимост Полисарио и Мароко, които си оспорват територията на Западна Сахара.

Народният фронт за освобождение на Сегиет ел Хамра и Рио де Оро, известен с испанската си абревиатура Полисарио настоява, че територията принадлежи на местните племена Сахрауи. Движението води партизанска война от 1975 г., когато Мароко пое контрола над областта от колониална Испания, до 1991 г. когато беше сключено примирие с посредничеството на ООН. Много от бежанците Сахрауи, избягали от боевете в Западна Сахара, живеят в къщи от кирпич в негостоприемния район Тиндуф, от около 40 години.

Бан Ки-мун заяви, че иска да помогне за подновяване на преговорите за пустинния регион и да позволи връщането на народа Сахрауи от бежанските лагери в съседен Алжир, който подкрепи Полисарио в конфликта срещу регионалния си съперник Мароко. "Няма да пожаля усилия, за да помогна за постигането на напредък към справедливо, трайно и приемливо за всички решение на проблема в Западна Сахара", гласи изказване на Бан, цитирано в социалните медии от негов говорител.

Генералният секретар на ООН ще посети бежански лагери и училища в района на Тиндуф и ще се срещне с ръководството на Полисарио там. Преди пристигането на Бан лидерът на Полисарио Мохамед Абделазиз заяви, че ООН е "забравила" Западна Сахара, но добави, че посещението на Бан е най-добрата възможност от много време за подновяване на преговорите за референдум за самоопределение. Движението, подкрепяно от Алжир и от други африкански страни, иска произвеждането на отдавна отлагания референдум, обещан в подкрепяното от ООН споразумение за прекратяване на огъня. "Искаме да постигнем решение тази година", заяви Абделазиз.

Мароко иска богатата на ресурси Западна Сахара да бъде автономна част от Мароко и не успява да постигне споразумение с Полисарио кой трябва да участва в референдума, припомня Ройтерс. Миналата година мароканският крал Мохамед Шести заяви, че само планът за автономия е приемлив. Рабат инвестира в района в опит да успокои социалното напрежение и стремежа към независимост. През февруари беше обявен план за инвестиции в региона на стойност 1,85 милиарда долара.

Последвайте канала на

БТА
1420 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини