Правителството на Нигер осуети опит за преврат

  • 18 декември 2015 07:31

  • 1095
  • 0
Правителството на Нигер осуети опит за преврат
© Getty Images

Правителството на Нигер е осуетило опит за преврат, заподозрените са арестувани, съобщи вчера президентът Махамаду Исуфу в обръщение по телевизията, цитирано от Ройтерс.

Заговорниците са имали намерение да използват военновъздушни сили, за да осъществят плановете си, С тази цел те са блокирали в столицата Ниамей военни машини, които президентът Исуфу искал да изпратят за борба срещу групировката "Боко Харам".

Президентът определи заговора като държавна измяна и опит за сваляне на демократично избраното правителство. Почти всички от главните заговорници са арестувани, един е избягал. Те са били на власт през 60-те години, но мотивите им засега не са известни, уточни президентът.

Самият Исуфу беше избран през 2011 г., година след преврат. Очаква се той да спечели президентските избори на 21 февруари, но опозицията обвинява правителството в репресии преди изборите.

Нигер е важен производител на уран и съюзник на Запада в борбата срещу ислямистките екстремисти, включително нигерийската групировка "Боко Харам", припомня Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
1095 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини