Още една джихадистка група пое отговорност за атентата в Мали

  • 23 ноември 2015 07:15

  • 1141
  • 0
Още една джихадистка група пое отговорност за атентата в Мали
© Getty Images/Guliver

Втора джихадистка група, действаща в централно Мали, пое отговорност снощи, след Ал Мурабитун на алжиреца Мохтар Белмохтар, за кървавия атентат в петък срещу хотел "Радисън" в Бамако, и заяви, че освен двамата убити атентатори, трима са успели да избягат, предаде Франс прес.

Наред с това групировката Ал Мурабитун потвърди отговорността си в аудиозапис на арабски, разпространен снощи от телевизия Ал Джазира и от мавритански сайт. Ал Мурабитун съобщи, че нападателите били двама малийци.

"Фронтът за освобождение на Масина (ФОМ) поема отговорност за нападението срещу хотел "Радисън" в Бамако, със съдействието на Ансар Дин (джихадистка групировка от Севера), гласи комюнике, изпратено до АФП в Бамако и подписано от говорителя на ФОМ Али Хама. Групировката с водач радикалния проповедник Амаду Куфа действа от началото на годината, отбелязва АФП. "Това нападение бе реакция на атаките на френските войски срещу сили на Фронта и на Ансар Дин, извършвани с помощта на малийската армия и на някои западни страни", гласи комюникето.

Говорителят съобщава подробности за атаката срещу хотела, в която загинаха 19 негови гости и малийски жандармерист и бяха убити двама нападатели. В комюникето се твърди, че атаката е извършена от петима души, трима от които са невредими. "Способни сме да ударим във всеки момент", заявява ФОМ и обещава да умножи нападенията срещу икономически, политически и туристически обекти, преди да управлява Масина (район в централно Мали) и да въведе шериата, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1141 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини