Втори тур на парламентарните избори в Египет

  • 27 октомври 2015 15:01

  • 682
  • 0
Втори тур на парламентарните избори в Египет
© Gettyimages/Gulliver

Египтяните гласуват днес на втори тур на парламентарните избори за повече от 200 депутатски места, за които нямаше ясен победител на първия тур. Очаква се кандидатите, лоялни към президента Абдел Фатах ас Сиси, да получат надмощие, съобщи Ройтерс.

Само една четвърт от гласоподавателите участваха миналата седмица в първия кръг за избори на първия египетски парламент от три години насам - последната стъпка от пътната карта, която трябва да изведе Египет до демокрация, макар че според критиците тази цел се подкопава от масовите репресии.

В новия парламент ще има 568 депутати - 448 избрани мажоритарно и 120 чрез листи. Освен това президентът Aс Сиси може да назначи до 28 депутати.

На втория кръг ще се реши съдбата на 222 от общо 226 депутатски места. Никой от кандидатите за тях не събра над 50 на сто от гласовете в своя район. Трима от четиримата кандидати, спечелили на първия кръг, са бивши членове на управляващата Национална демократическа партия на бившия президент Хосни Мубарак, която беше разпусната през 2011 година, припомня БТА.

Последвайте канала на

682 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини