70 души загинаха при нападение на университет в Кения

  • 02 април 2015 20:16

  • 1214
  • 0
70 души загинаха при нападение на университет в Кения
©

70 души са загинали, а най-малко 80 са ранени при нападение на университет в Кения. Това съобщава „Франс прес", позовавайки се на министърът на вътрешните работи на Кения Джоузеф Нкаисери. Сомалийската терористична организация "Аш Шабаб" пое отговорността за нападението, при което има и около 80 ранени.

Вътрешният министър каза също, че националната агенция по бедствията има информация, че 280 от общо 815-те студенти са извън кампуса и че се полагат усилия да бъдат открити и останалите студенти, съобщи Ройтерс. Засега не е известно колко студенти са блокирани в кампуса, където сомалийските терористи държат заложници и водят престрелка със силите за сигурност.

Джоузеф Нкаисери съобщи още, че 60 от преподавателите също са извън кампуса. Той добави, че три от четирите сгради на кампуса са евакуирани, а нападателите са се барикадирали в четвъртата.

Същевременно вътрешното министерство на Кения предложи награда от 217 000 долара за информация, която ще доведе до залавянето на Мохамед Куно, за когото се смята, че е свързан с нападението срещу кампуса, предадоха световните агенции. Министерството освен това разпространи и снимка на Куно.

Според Би Би Си Мохамед Куно е бил директор на ислямско училище в Гариса, но напуснал през 2007 г. Малко след изявлението на вътрешния министър, последва такова и на президента на страната Ухуру Кениата. Държавният глава призова кенийската полиция да вземе спешни стъпки и да ускори процеса по назначаването на 10 000 нови полицаи, подали документи за постъпване в полицията.

Президентът призова кенийците да запазят спокойствие и да предоставят информации за нападението срещу университета. Той обаче не каза как силите за сигурност ще избегнат в бъдеще други подобни атаки.

Последвайте канала на

1214 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини