Осъдиха пилот на Етиопските авиолинии, който отвлякъл самолета си

  • 17 март 2015 21:07

  • 1707
  • 0
Осъдиха пилот на Етиопските авиолинии, който отвлякъл самолета си
©

Пилот на Етиопските авиолинии вчера беше осъден задочно за това, че е отвлякъл собствения си самолет и е отлетял с него към Женева. Това стана 13 месеца, след като летецът се предаде на швейцарската полиция и потърси убежище, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Върховният съд в етиопската столица Адис Абеба заяви, че ще обяви присъдата на пилота Хайлемедхин Абера Тагегн в петък. Той може да получи 20 години затвор, ако някога се върне в родината си. По данни на швейцарската полиция на 17 февруари 2014 г. Хайлемедхин, който бил втори пилот на самолет "Боинг", изпълняващ курс за Рим, поел контрола над машината, след като главният пилот отишъл до тоалетната. След това той изпратил кодиран сигнал, с който обявил, че е отвлякъл собствения си самолет. След кацането на машината на женевското летище Хайлемедхин, който не бил въоръжен, се спуснал по аварийно въже и се предал на полицията, без да нарани никого от 193-те пътници в самолета.

Швейцарските органи на реда заявиха, че пилотът е поискал убежище, защото не се е чувствал в безопасност в Етиопия. Опозиционни политици и правозащитници често обвиняват етиопското правителство, че задушава инакомислието - твърдение, което етиопските управляващи отхвърлят, посочва Ройтерс.

Все повече хора заминават за Европа от Северна и Източна Африка, за да избягат от бедност и конфликти. Самият Хайлемедхин обаче е изоставил добре платена работа във водещата авиокомпания на една от най-бързо развиващите се икономики на континента, отбелязва Ройтерс.  Миналата година етиопските власти заявиха, че Адис Абеба може да поиска пилотът да бъде екстрадиран. Сегашното му
местонахождение е неизвестно.

Последвайте канала на

1707 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини