Застрелват пациенти в болничните им легла в Южен Судан

  • 26 февруари 2014 17:10

  • 2154
  • 0
Застрелват пациенти в болничните им легла в Южен Судан
© Getty Images/Guliver Photos

Международната хуманитарна организация "Лекари без граници" се оплака вчера, че ужасяващо насилие и липсата на всякакво уважение към труда на здравните работници от страна на двете воюващи страни в Южен Судан правят почти невъзможна дейността на организацията там, предаде Асошиейтед прес.

Болни пациенти биват застрелвани в леглата им, медицински учреждения се разграбват и опожаряват до основи, цялата здравоохранителна система е подложена на крайно напрежение.

Членове на организацията, известна с френските си инициали Eм Ес Еф (MSF), са открили през уикенда най-малко 14 мъртви тела в болница в град Малакал в района на бойните действия между бунтовниците и правителствените сили в най-младата африканска държава. Градът е столица на нефтодобивна провинция.

Шефът на суданската група на Ем Ес Еф Рафаел Горжо съобщи, че нейни медицински центрове в градовете Лер и Бентиу са били разграбени и напълно унищожени. Ние не искаме да напуснем Южен Судан, но трябва да се погрижим и за сигурността на нашите служители, каза той.

Според Горжо засега Ем Ес Еф не планира изтегляне от Южен Судан, където 800 00 души са прокудени от домовете си, а 3,2 милиона спешно се нуждаят от храна заради боевете, избухнали през декември. Жертвите на насилието до момента са вече хиляди.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2154 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини