Либийският престолонаследник пожела да се върне в родината си

  • 24 август 2011 15:25

  • 788
  • 0
Либийският престолонаследник пожела да се върне в родината си
©

Престолонаследникът на бившето кралство Либия Мохамед ас Сануси, който от 23 години живее в изгнание, заяви, че е готов да служи на своята страна, ако народът пожелае, АФП.

В интервю за германския седмичник "Цайт", което ще бъде публикувано утре, 49-годишният Сануси казва, че Либия трябва да стане демократична държава, в която народът да взима решенията. "Невероятно съм щастлив и горд със своя народ, след като видях знамето на свободата да се вее над Триполи", продължава той.

През последните дни Сануси се срещнал с посланиците на Франция и Великобритания в Либия. Според него няма опасност Либия да стане неуправляема страна. "Не! Либия не е Афганистан, нито Ирак или Йемен. Клановата система е напълно различна. Клановете не искат властта, те искат да живеят разумно. Либийците не са фанатични мюсюлмани", добавя Мохамед ас Сануси.

Той е братов внук на крал Идрис Първи (свален през 1969 г. от Муамар Кадафи) и син на Хасан ас Сануси, определен през 1956 г. за престолонаследник от Идрис и починал през 1992 г. След като известно време живее в Либия, кралското семейство заминава през 1986 г. в изгнание със съгласието на Муамар Кадафи. Оттогава престолонаследникът е живял в САЩ, Великобритания и Франция.

Последвайте канала на

БТА
788 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини