600 загинали в Южен Судан

  • 23 август 2011 11:38

  • 1031
  • 0
600 загинали в Южен Судан
©

Най-малко 600 души са загинали в сблъсъци в Южен Судан, стотици са ранени, а над четвърт милион са се разселили, предаде Ройтерс, като се позова на мисията на ООН в Южен Судан.

По непотвърдена информация близо хиляда души са ранени. Според мисията на ООН през последните дни е имало кървави племенни сблъсъци в Южен Судан, които сигнализират за нестабилност в региона, който преди няколко седмици получи независимост от Хартум."Цикълът на насилието трябва да спре", каза специалният представител на ООН в Южен Судан Хилде Йонсон. "Неприемливо е, че толкова много хора са жертва на безпричинно насилие", каза тя. Йонсон призова двете страни към сдържаност и към усилия за помирение. Тя осъди разграбването и разрушаването на хуманитарни обекти в Южен Судан.

Сблъсъците в района често са предизвиквани от спорове за добитък, важна част от местната икономика. По информация на местни източници между 26 000 и 30 000 глави добитък са били откраднати по време на нападенията, а много къщи са разрушени.

Северен и Южен Судан се разделиха на 9 юли съгласно резултатите от референдум през януари за независимост на Южен Судан.

Последвайте канала на

БТА
1031 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини