Бунтовниците превзеха столицата на Южен Судан

  • 23 декември 2013 13:15

  • 1669
  • 1
Бунтовниците превзеха столицата на Южен Судан
©

По-голямата част от столицата Джуба вече е в ръцете на бунтовниците, които преди седмица започнаха масирано нападение над правителствените сили в Южен Судан.

Информацията бе потвърдена от администрацията на президента Салва Кийр.

ООН обяви, че ще изпрати още миротворчески сили към страната в опит да се спре насилието в страната, което може да дестабилизира целия регион. По време на пресконференция в Манила генералният секретар на организацията Бан Ки Мун обяви, че ще бъдат пренасочени въоръжени части от мисии в съседни страни, най-вече от Мали.

Град Бентиу също е попаднал в ръцете на бунтовниците, лоялни към бившия вицепрезидент Риек Мачар, след като командирът на военната дивизия в града Джон Коанг е обявил, че оттегля подкрепата си към официалната власт.

На 16 декември действащият президент Салва Кийр обяви извънредно положение в страната заради сблъсъците на армията с паравоенни формирования от племето Динка, при които бяха убити повече от 500 души.

Напрежението в страната не е спирало, след като през месец юли президентът уволни целия си кабинет, включително и своя заместник Риек Мачар. В отговор Мачар, заедно с подкрепящите го племенни войски, започна въоръжена борба в опит да се завърне в президентския дворец.

По-рано днес стана ясно, че почти всички служители на мисията на ООН в Южен Судан са били евакуирани и в момента се намират в съседна Уганда. По данни на организацията над 60 хиляди души са били принудени да напуснат домовете си заради продължаващите размирици.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1669 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Опасна комбинация

2013.12.28 | 08:41

1
Кюмюр с Калашник.

Добави коментар

Водещи новини