Светът скърби за Нелсън Мандела (видео+галерия)

  • 06 декември 2013 06:14

  • 8526
  • 18
Светът скърби за Нелсън Мандела (видео+галерия)
© Getty Images

Нашият многообичан Нелсън Ролихлала Мандела, първият президент на нашата демократична нация, ни напусна. Той почина спокойно в уюта на дома си. Нашият народ изгуби баща.

Това каза президентът на Южна Африка Джейкъб Зума по държавната телевизия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. "Макар и да знаехме, че този ден ще настъпи, нищо не може да смекчи усещането ни за дълбока и трайна загуба. Неуморната му борба за свобода му спечели уважението на цял свят, а неговото смирение, неговата страст и човечност му спечелиха любовта му. Това за нас е миг на най-дълбока скръб. Народът ни загуби най-великия си син, човекът, който повече от всеки друг въплъти усещането на южноафриканците за обща национална принадлежност", заяви Зума. Смъртта на Мандела трябва да даде на южноафриканците решимост да изпълнят визията му за "истинска обединена Южна Африка, мирна и благоденстваща Африка и по-добър свят", заяви Зума.
"Винаги ще те обичаме, Мадиба", завърши той, използвайки племенното име на Мандела. Мандела ще бъде погребан с държавни почести, а националните знамена ще бъдат спуснати наполовина от днес до деня на погребението (вижте снимки ТУК).

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун нарече Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския "великан на правдата", чиято "безкористна борба за човешко достойнство, равенство и свобода" е вдъхновила много хора по света, предадоха световните агенции. "Никой в наше време не е направил повече за ценностите и стремежите на ООН", заяви Бан малко след обявяването на кончината на Мандела. "Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския показа какво е възможно за нашия свят и във всеки един от нас, ако вярваме в една мечта и работим заедно за справедливост и човечност. Нека всеки ден да бъдем вдъхновявани от живота на Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския и заедно да продължим да работим за един по-добър и по-справедлив свят", заяви Бан Ки-мун. Съветът за сигурност на ООН прекъсна заседанието си за съдилищата за бивша Югославия и Руанда и почете паметта на Мандела с минута мълчание.

Президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият отдаде почит към паметта на починалия на 95 години борец срещу апартейда Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския като "един от най-влиятелните, смели и дълбоко добри човеци, с които който и да е от нас ще дели време на тази земя", предадоха световните агенции. Първият чернокож президент на САЩ заяви, че първият чернокож лидер на Южна Африка е оказал огромно влияние на собствената му политическа кариера. Той отбеляза, че първата му политическа проява като младеж е била на протест срещу апартейда.
"Аз съм един от милионите хора, които се вдъхновиха от живота на Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския. Не мога да си представя собствения си живот без примера, който Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския даде, и докато съм жив, ще правя всичко възможно да се уча от него", заяви Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият. "Към народа на Южна Африка - ние черпим сила от примера на обновление, помирение и издръжливост, който превърнахте в действителност. Една свободна Южна Африка в мир със себе си - това е пример за целия свят и това е наследството на Мадиба към народа, който той обичаше", заяви Обама, използвайки племенното име на Мандела.

Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския бе "една от най-големите политически фигури на нашето време" и символ на борбата срещу расизма, заявиха президентът на ЕС Херман ван РомпойХерман ван Ромпой Херман ван Ромпой (по-правилно Ромпьой) белгийски политик. Роден на 31 октомври 1947 г. в и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитирани от АФП и ДПА. "Това е тъжен ден не само за Южна Африка, но и за цялата международна общност. Оплакваме кончината на една от най-големите политически фигури на нашето време. Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския олицетворява борбата срещу расизма, политическото насилие и нетолерантността. Той даде на всички нас важен урок за помирение, политически преход и социално преобразяване. Само човек с неговата дълбока човечност, морална почтеност и ясна визия за бъдещето можеше да постигне такъв резултат. Няма по-подходящ начин да почетем паметта му от потвърждаването на ангажираността си в защита на демократичните ценности, за които Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския се бореше неуморно. От името на Европейския съюз поднасяме най-искрени съболезнования на семейството му, на правителството и народа на Южна Африка", заявяват Ван Ромпой и Барозу.

Германската канцлерка Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се почете паметта на починалия на 95 години бивш южноафрикански президент и борец срещу апартейда Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския, предаде АФП. "Заедно с народа на Южна Африка Германия скърби за Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския. Името му винаги ще бъде свързвано с борбата срещу потисничеството на народа му и с победата над режима на апартейда. Дългите години затвор не пречупиха Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския и не го озлобиха. И от посланието му за помирение се роди една нова и по-добра Южна Африка". Светлият пример на Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския,политическото наследство на мирната му борба и отхвърлянето му на всякаква форма на расизъм дълго ще останат вдъхновение за народите по цял свят", се казва в изявление на Меркел.

Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския даде необикновено голям принос в развитието на отношенията между Китай и Република Южна Африка, както и за  напредъка на човечеството, се казва в съболезнователната телеграма на президента на Китай Си Цзинпин, предаде ИТАР-ТАСС. Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския бе отличен политик, който си спечели уважението и обичта на хората по цял свят, заяви китайското външно министерство. Мандела бе стар приятел на Китай, който направи много за подобряване на двустранните отношения. Китай се възхищава на работата му за помирението на Южна Африка след апартейда и поднася съболезнования на правителството и народа на Южна Африка и на семейството на Мандела, заяви говорител на китайското дипломатическо ведомство.

Русия се разделя с дълбока скръб с бившия президент на ЮАР Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския, заяви заместник-постоянният представител на Русия в ООН Евгений Загайнов. "Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския бе виден политически деец, чието име по цял свят трайно се свързва с идеалите на свободата и равенството", заяви руският дипломат. По-късно днес съболезнования изрази и руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975.

Британската кралица Елизабет II заяви по повод кончината на Мандела: Аз съм дълбоко натъжена от смъртта на лидера на ЮАР.

Испанският премиер Мариано Рахой определи първия чернонокож президент на африканската държава  като "ключова фигура в най-новата история" и "пример в борбата за равенство".

Дългите години затвор не го озлобиха. И от посланието му за помирение се роди една нова и по-добра Южна Африка, а светлият му пример ще е вдъхновение за народите по цял свят.

Президента на Китай Си Цзинпин заяви: Мандела бе отличен политик, който си спечели уважението и обичта на хората по цял свят.

Русия се разделя с дълбока скръб с бившия президент, заяви заместник постоянният представител на Русия в ООН Евгений Загайнов.

Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви: "Въпреки личните изпитания на 27 години затвор, той успя не само да свали един отблъскващ режим, но и помири южноафриканците и осигури победата на демокрацията. С уважение и смирение се прекланям пред паметта на този необикновен човек, който дълго време ще остане източник на вдъхновение за цялото човечество".

Френският външен министър Лоран Фабиюс нарече Мандела Бащата на Южна Африка, стълбът на борбата за свобода и помирение.

Британският премиер Дейвид Камерън написа: Една голяма светлина угасна в света. Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския бе герой на нашето време.

Ирландският премиер Енда Кени благодари на Мандела за "неговия дар" и поднесе съболезнования на народа на Южна Африка.

Един от най-близките съратници на Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския в борбата срещу апартейда архиепископ Дезмънд Туту каза дълбоко натъжен: Един велик човек почина.

Историческият лидер на полския синдикат "Солидарност" Лех Валенса нарече Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския Велик символ на борбата срещу апартейда и расизма.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф изтъкна страстта и интелигентността, които той е проявил, за да постигне един от най-значителните процеси на освобождаване на човека в съвременната история.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отдаде почит към един от най-достойните хора на нашето време. Той бе баща на народа си, човек с поглед в бъдещето, казва Нетаняху.

Палестинският президент Махмуд Абас приветства в лицето на Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския символ на освобождаването от колониализма и окупацията за всички народи, които се стремят към свобода.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви три дни траур в памет на Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския.

Президентът на Израел Шимон Перес заяви: Светът загуби велик лидер, променил историята и оставил своя следа в борбата срещу дискриминацията и расизма.

Премиерът на Индия Манмохан Сингх написа, че с живота и делото си Мандела ще остане източник на вдъхновение за бъдещите поколения и че за Индия загубата му е също толкова огромна колкото за Южна Африка.

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким определи Мандела като човека, отворил огромни възможности пред една страна, сегрегирана на черни и бели.

Президентът на футболната централа ФИФА Сеп Блатер разпространи изявление, в което изтъква, че Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския е най-големият хуманист на нашето време. Мандела вярваше в изключителната сила на футбола да обединява хората в мир и приятелство, допълва Блатер.

Иран също се присъединява към скръбта на света по повод кончината на Мандела, написа иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
8526 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар

2013.12.09 | 22:55

18
Всички народи раждат водачи.Вярвам,че и България ще намери своя.Не сме по-глупави от другите народи.

2013.12.07 | 01:55

2
щом е негър по добре да е умрял
СПРАВЕДЛИВИЯ

2013.12.08 | 16:16

17
AMAN OT NACISTI MRETE GNIDI MRASNI
niki

2013.12.07 | 13:06

10
НЕ ГОВОРИ ТАКА БЕ НЕГРИТЕ СА ДОБРИ ХОРА С ИСКЛЮЧЕНИЕ НА НЕГРИТЕ ИСЛЯМИСТИ
M

2013.12.08 | 16:16

16
Затова ли се плодат като въшки и имигрират масово ? Те не мислят за бъдещето, ето ти един малък пример 1940 - Африка - 200 милиона 1940 - Европа - 700 мил. 2070 - Африка - 5.5 милиарда 2070 - Европа - 500 мил ( благодарение на имигранти - мюсюлмани, негри, азиатци) Сега ти си прави сметка, какви ще са пораженията за Света...
Стoлетов

2013.12.08 | 08:56

15
ЖАЛКО ЧЕ ГЛАСЪТ НА ЖИВОТА ВИНАГИ ЗВУЧИ НЕРАЗБРАНО ....ТОВА СА МЪДРЕЦИТЕ , НЕ НА МЯСТО , НЕ НА ВРЕМЕ , НЕ СЕГА ... СВЕТЛИ ПЪТИЩА БРАТКО ....
африканец

2013.12.07 | 13:03

8
има една латинската поговорка "За мъртвите или добро или нищо”...кво знаете вие за Мандела ве (ходили сте само до морето и обратно, ама устите ви като куфар на митница! жалки сте, макар и бели!

2013.12.07 | 13:38

14
А ти като знаеш много за Манде,марш в ЮАР !!!
Петя

2013.12.07 | 13:36

13
Никой не скърби за гнусната чернилка
СПРАВЕДЛИВИЯ

2013.12.07 | 09:09

5
ZATEB NIKOI NQMA DA SKARBI IZ4ADIE DQVOLSKO
мамата

2013.12.07 | 13:06

12
„Нацията ни загуби най-великия си син”, каза президентът на ЮАР Джейкъб Зума" или Нашият народ изгуби баща. Това каза президентът на Южна Африка Джейкъб Зума СЛАБА РАБОТА СТЕ
Malala Usufzal

2013.12.07 | 01:55

1
Kato ne sa napisali che se kazva "MADIBA"-bashta na Zulu mnoo qsno che sa slabi.Da gledat filmite s Morgan Friiman i Idris Elba i togava da sdelat ploskite si statiiki.
niki

2013.12.07 | 13:06

11
бог да прости
eset nod32

2013.12.07 | 13:05

9
this is abnormal reaction.

2013.12.07 | 10:49

7
Трудно мрат тези комунисти,но все пак УМИРАТ !!!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини