Египет обвини Турция за влошаването на отношенията

  • 24 ноември 2013 13:15

  • 926
  • 0
Египет обвини Турция за влошаването на отношенията
©

Отговорността за влошаването на отношенията с Египет лежи изцяло върху правителството на Турция, заяви говорителят на министерството на външните работи на Египет Бадр Абдел Ати, съобщи БТА, цитирайки ИТАР-ТАСС.

Никой, освен египтяните не може да определя вътрешната политика на Египет. Нашите отношения с Турция са исторически, но именно правителството на тази страна носи отговорност за тяхното влошаване. Нито една държава в света няма право да оспорва суверенната воля на друг народ, отбеляза говорителят. Нашето ведомство нееднократно даваше шанс на турската страна да прекрати провокативните изявления, заяви Бадр Абдел Ати, цитиран от местните медии.

В събота Кайро обяви посланика на Турция за персона нон грата и го помоли да напусне Египет. Освен това египетското външно министерство заяви, че окончателно отзовава своя посланик от Анкара и понижава нивото на дипломатическите отношения до шарже д'афер. В отговор на мерките на Кайро Анкара прие аналогични ответни мерки като също обяви посланика на Египет в Анкара за персона нон грата. Посланикът на Египет бе отзован за консултации още на 15 август и така и не се върна да изпълнява своите задължения, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
926 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини