"Мюсюлмански братя" критикуват остро египетската армия

  • 03 октомври 2013 21:37

  • 947
  • 0
"Мюсюлмански братя" критикуват остро египетската армия
© gettyimages

Египетските "Мюсюлмански братя" разкритикуваха остро днес военните за свалянето от тях на президента ислямист Мохамед Морси. Те сравниха управлението им с това на Адолф Хитлер, римския император Нерон и монголския Хан Хулагу, предаде БТА, цитирайки АП. 

За неделя са планирани митинги на площад "Тахрир" и на двете враждуващи групи в Египет. Датата е национален празник и на нея се отбелязват 40 години от Войната Йом Кипур през 1973 г., в която египетските сили отначало печелят победи срещу Израел. Повечето египтяни почитат деня като празник на победата. В изявлението си "Мюсюлманските братя" нападат и режима на Гамал Абдел Насър. Покойният египетски лидер предприема твърди действия срещу тях през 50-те и 60-те години, хвърляйки в затвора стотици техни членове и екзекутирайки няколко от лидерите им, отбелязва АП. "Ако историята ще споменава командирите от 1973 г. на най-светлите си страници, няма съмнение, че тя трябва да спомене и лидерите на кървавия преврат, които убиха свои братя египтяни, на същата страница с Нерон, Хулагу и Хитлер", посочват в изявлението си "Мюсюлманските братя".

Те призовават египетските войници да се разбунтуват срещу командирите си и изразяват надежда, че в неделя народът ще победи "онези, които извършиха преврат срещу него за лична изгода". По думите им разполагането на войници и бронетехника в голяма част от страната е доказателство, че онези, които по думите им стоят зад преврата, усещат, че са слаби и че нямат легитимност. В друго изявление организация, свързана с "Мюсюлманските братя", също призова войниците към бунт, както и противниците на преврата да се съберат утре на площадите в цялата страна, а в неделя - на "Тахрир".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
947 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини